Nemocnicí roku se včera stala Nemocnice České Budějovice. Na snímku předává Zdeněk Grimm ze společnosti Linet ocenění řediteli českobudějovické nemocnice Břetislavu Shonovi, vlevo od něj je manažerka spokojenosti nemocnice Iva Nováková a Martin Bláha z představenstva Jihočeských nemocnic. Foto: MK

Nemocnice České Budějovice se stala vítězem projektu Nemocnice ČR 2015

Nemocnicí roku se stala Nemocnice České Budějovice. V rámci žebříčku nemocnic hodnocených dle míry bezpečnosti, spokojenosti pacientů a zaměstnanců a také finančního zdraví ji včera ocenila společnost HealthCare Institute. Na druhém místě se umístila prachatická nemocnice, třetí skončila Vojenská nemocnice Olomouc.

 

„Velký díl v tom, že jsme poskočili ve všech kategoriích, je v tom, že jsme se asi před rokem a půl začali věnovat spokojenosti zaměstnanců a pacientů. Dokonce jsme to institucionalizovali. Máme manažerku spokojenosti pacientů i zaměstnanců Ivu Novákovou a od té doby se v nemocnici změnilo strašně moc věcí,“ přibližuje důvody úspěchu předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha (do Jihočeských nemocnic mimochodem spadají tři z pěti vítězných nemocnic).

Nemocnice v Budějovicích se zároveň stala skokanem roku, kdy získala o 9672 hlasů více než loni. V první pětce nejlepších nemocnic se dále umístily Nemocnice Prachatice, Vojenská nemocnice Olomouc, Nemocnice Na Homolce a Nemocnice Jindřichův Hradec. Vítěz získal od společnosti Linet bezpečné lůžko.

Co nejčastěji navrhují zaměstnanci zlepšit ve prospěch pacientů. Zdroj: HealthCare Institute
Co nejčastěji navrhují zaměstnanci zlepšit ve prospěch pacientů. Zdroj: HealthCare Institute

Do hlasování se zapojilo 71 tisíc hospitalizovaných pacientů a 46 tisíc ambulantních pacientů. „Zaznamenali jsme stabilizaci počtu respondentů, kterým připadá, že byli dostatečně srozumitelně informováni o případných rizicích zákroku – v posledních dvou letech bylo spokojeno cca 76 procent pacientů. Je také vidět poměrně velká míra spokojenosti s komunikací s lékaři, kde je spokojeno 81 procent pacientů, i sestrami, kde je to 86 procent. Můžeme zaznamenat také pozitivní trend, co se týče spokojenosti s rychlostí reakce personálu při potřebě pacienta, která se meziročně zvýšila o 1,6 procenta na 78,2 procenta. V návrzích pacientů na zlepšení pak opět dominuje strava,“ přibližuje ředitel HealthCare Institute Daniel Vavřina. Se stravou je maximálně spokojeno 47 procent pacientů, což je o necelé procento méně než loni.

Vítězem v kategorii spokojenosti a bezpečnosti hospitalizovaných pacientů se stala v kategorii fakultních nemocnic Ústřední vojenská nemocnice a v kategorii Nemocnice ČR SurGal Clinic. Tyto dvě nemocnice zároveň vyhrály i v kategorii Nejusměvavější nemocnice.

Nejčastější návrhy zaměstnanců na zlepšení hospodárnosti provozu nemocnice. Zdroj: HealthCare Institute
Nejčastější návrhy zaměstnanců na zlepšení hospodárnosti provozu nemocnice. Zdroj: HealthCare Institute

V kategorii ambulantních pacientů pak mezi fakultními nemocnicemi opět vyhrála ÚVN, v druhé kategorii zvítězila Klatovská nemocnice. Nejkratší čekací dobu u ambulantních specialistů měli podle pacientů v klatovské nemocnici, nejútulnější čekárnu v ÚVN a Thomayerově nemocnici.

Třetina hodnocených nemocnic nemá dostatečné finanční zdraví

Další oblastí, na níž se HealthCare Institute zaměřil, byla spokojenost zaměstnanců. Těch v rámci ankety hlasovalo téměř osm tisíc. „Měli jsme možnost zaznamenat zvýšení parametru přetěžování personálu. Je tu negativní trend, co se týče nucení do přesčasů, kdy je nuceno přesčas občas pracovat 30 procent zaměstnanců. Naopak pozitivní trend byl v hodnocení zaměstnanců v oblasti bezpečnosti pacientů,“ komentuje Daniel Vavřina.

V kategorii bezpečnosti a spokojenosti zaměstnanců vyhrála mezi fakultními nemocnicemi ÚVN, v kategorii Nemocnice ČR pak Nemocnice Prachatice.

Nejčastější návrhy zaměstnanců na zlepšení hospodárnosti provozu nemocnice. Zdroj: HealthCare Institute
Nejčastější návrhy zaměstnanců na zlepšení hospodárnosti provozu nemocnice. Zdroj: HealthCare Institute

Co se týče finančního zdraví nemocnic, zvítězila českobudějovická nemocnice. „Zjistili jsme, že 38 procent zkoumaných subjektů nemá dostatečné finanční zdraví a může mít problémy s řádnou úhradou svých závazků. Tyto subjekty přežívají vesměs díky podpoře jejich zřizovatelů, což je zejména v případě fakultních nemocnic extrémně nákladné,“ uvádějí ve zprávě společnosti Nexia a CRIF – Czech Credit Bureau, které zpracovávaly údaje z účetních uzávěrek roku 2014. „Byli jsme tedy odkázáni na informace, která poskytují zdravotnická zařízení sama o sobě a uvědomujeme si, že tyto informace nejsou v žádném případě prvotřídní. Spousta účetních uzávěrek neobsahuje ani informace v požadovaném zákonném rozsahu. Co se týče příspěvkových organizacích, tam data nejsou a musíme provádět dodatečné dotazování,“ upozorňuje na rezervy hodnocení Jakub Kovář ze společnosti Nexia. Hodnoceno přitom bylo 86 nemocnic s celkovým majetkem 156 miliard Kč a v tržbách téměř 133 miliard Kč za rok 2014.

V rámci této kategorie byly jedním z porovnávaných parametrů platy a mzdy, přičemž jejich průměr byl 16 308 Kč a medián 23 988 Kč. Nejvyšší platy měli zaměstnanci v Nemocnici Na Homolce – 40 825 Kč, oproti tomu v nemocnici, která své zaměstnance odměňuje nejhůře, lidé brali průměrně 12 354 Kč. Poměrně překvapivé bylo zjištění, že základní individuální sazby nemocnic nemusí nutně souviset s finančním zdravím nemocnice.

Nejlepší nemocnice 2015 z pohledu FINANČNÍ ZDRAVÍ NEMOCNIC. Zdroj: HealthCare Institute
Nejlepší nemocnice 2015 z pohledu FINANČNÍ ZDRAVÍ NEMOCNIC. Zdroj: HealthCare Institute

Michaela Koubová