Na snímku z roku 2013 je 12letá dívka z Indie s hematohidrózou, u níž se objevuje pocení krve z čela a obličeje, případně z míst po těle. Dívka je jinak zdravá, bez poruchy krvácení nebo jiné nemoci. Foto: Wikipedie

Pocení krve čili hematohidróza: nemoc, o které ještě nedávno lékaři pochybovali

Když se řekne „potit krev“, většina lidí si představí velkou námahu. Onemocnění hematohidróza ovšem dává rčení jiný význam – totiž doslovný. Při tomto vzácném onemocnění, které bylo v poslední době popsáno u několika lidí na celém světě, totiž postižený opravdu potí krev. Takovou pacientkou je i 21letá Italka, která přišla do nemocnice s tím, že už tři roky krvácí z obličeje a rukou, ovšem bez jakýchkoliv známek poranění. Testy přitom prokázaly, že jde skutečně o krev. Případ nyní popsal Canadian Medical Association Journal.

 

Extrémně vzácná porucha hematohidróza byla popsána v historii několikrát, lékaři ji ovšem dlouho považovali za nepotvrzenou. Ve svých pojednáních se o ní zmínil už Aristoteles a uvádí se, že Ježíš Nazaretský potil krev noc před svou popravou. Leonardo da Vinci zase popsal případ vojáka, který potil krev před bitvou. V roce 1627 zaznamenal švýcarský lékař případ chlapce, který si při horečce krví propotil košili, a o rok později byl v Belgii popsán případ odsouzence na smrt, který před popravou potil krev. Právě u odsouzených na smrt byl tento jev zaznamenán hned v několika případech. V roce 1996 pak dva lékaři představili klasifikaci založenou na 76 zaznamenaných od 17. století do roku 1980.

Jak ovšem poukazuje autorka článku zveřejněného minulý měsíc v CMAJ Jacalyn Duffinová z Queen´s University, věda se doposud ke zprávám o poruše stavěla s obezřetností. Ještě na konci roku 2012 Učebnice dermatologie, venerologie a leprologie nakladatelství Elsevier označuje hematohidrózu za vědecky nepotvrzenou.

V poslední době se však objevilo hned několik případů. Například v roce 2009 lékaři předložili zprávu o 72leté ženě, o rok později byl popsán případ 13letého chlapce a 18leté dívky. Výskyt choroby byl zaznamenán i v roce 2013 u 12leté holčičky. Duffinová pak ve svém článku rozebrala celkem 28 případů zaznamenaných mezi lety 2004 a 2017. „Souhrnem: klinické zprávy o skutečné hematohidróze se objevují stabilně a zřejmě jich přibývá. Tato sbírka dobře zdokumentovaných pozorování zaslouží respekt a přijetí,“ píše Duffinová.

Mezi 28 případy sebranými Jacalyn Duffinovou byli čtyři muži a 24 žen v průměrném věku 14 let. Ve všech případech se jednalo o podobné symptomy – pocení krve z čela, obličeje, očí a uší. Přinejmenším polovina pacientů byla ve velkém stresu. „Všichni autoři zdůrazňují obrovský strach spojený s hematohidrózou a důležitost uklidnění,“ uvádí Duffinová.

Příčina neznámá

Zatím to vypadá tak, že krev vytéká potními žlázami, i když nejde o fakt jednoznačně prokázaný. Byly přitom zaznamenány i případy krvácení z oblastí, kde se žádné potní žlázy nenacházejí. Vylučování pocením ale popisují například autoři článku publikovaného v roce 2010 v Indian Dermatology Online Journal Raksha Patel a Stuti Mahajanová, kteří popsali chorobu u 13letého chlapce. „Během vyšetření krev zmizela, jakmile byla otřena, nebylo zde ale žádné trauma. Přesto se krev během několika sekund znovu objevila. To potvrzuje, že šlo o pocení krve, ne krvácení,“ uvádějí lékaři s tím, že všechny parametry byly u krve v pořádku.

Nikomu se ovšem zatím nepodařilo zjistit, co vlastně poruchu způsobuje. Někteří odborníci se domnívají, že tu může být souvislost s emočními problémy. Na druhou stranu jen tím, že se choroba začne brát vážně, pečlivě se zdokumentuje každý případ a poté se prostuduje, můžeme získat pravdivou odpověď.

„Ohledně etiopatogeneze hematohidrózy bylo navrženo několik teorií. Jeden směr říká, že kolem potních žláz je mnoho cév připomínajících síť. Při velkém stresu se cévy stáhnou, a když úzkost pomine, roztáhnou se tak, až prasknou. V tomto bodě se krev dostane do potních žláz, které ji vytlačí na povrch v podobě kapek krve smísených s potem,“ popisují Patel a Mahajanová.

Dopady na společenský život i duševní zdraví

Nejnovější případ 21leté Italky se přitom shoduje s předchozími případy. Pacientka uvedla, že k pocení krve může objevit kdykoliv, a to i při spánku, přičemž trvá jednu až pět minut. Při emočním vypětí je pak problém intenzivnější.

Důsledky nemoci jsou ovšem závažnější, než „jen“ nepředvídatelné, několik minut trvající pocení krve (a s tím spojená slabost a lehká až střední dehydratace). Choroba se podepsala i na pacientčině dalším životě. Jak? Kvůli strachu a studu se žena izolovala a výrazně tak utrpěl i její sociální život. Podle lékařů Roberta Maglieho and Marzii Caproniové se u pacientky navíc objevila deprese a panická porucha.

Doktoři tak začali u pacientky léčit depresi, navíc jí nasadili lék na vysoký tlak (betablokátor propranolol), který byl použit u dřívějších případů hematohidrózy. Důsledkem toho se její stav zlepšil, pocení krve ale zcela neustalo.

Také další případy potvrzují, že jasná účinná léčba zatím není známa. V případě chlapce z Indie, který potil krev několik minut každý den, zabrala kombinace léčebných postupů s dýchacím cvičením, jakmile však byla terapie ukončena, krvácení se vrátilo. Úkolem do budoucna tak zůstává objasnit původ vzácné choroby a najít terapii, která by pacienty jejich problémů zbavila.

-mk-