Adam Vojtěch, budoucí ministr zdravotnictví. Za sympatickou mladou tváří komunikativního politika, který dokáže vlídně pohovořit s každým, se skrývá tvrdý hráč a sekáč, který se nezakecá. Foto: Tomáš Cikrt

Adamova mise

„Adam je absolutně čistý, on nemá se zdravotnictvím nic společného,“ prohlásil Andrej Babiš v televizi pana Soukupa a následně vysvětlil, že tím myslí, že jeho kandidát na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch má čistý stůl a je odborník, který se „tomu skutečně věnoval“ a „dlouho se připravoval“.  „Je mladej, možná nemá dost zkušeností, ale jsou tam náměstci, je to velmi těžký rezort, který nikdo nikdy neřídil pořádně,“ naznačil předseda hnutí ANO a budoucí premiér, co od budoucího člena svého vládního týmu očekává. Jaký tedy bude Adam Vojtěch jako nový ministr zdravotnictví, v pořadí dvacátý třetí od Sametové revoluce? Ocitne se v nezvykle komfortní situaci –  jednobarevné vládě a s většinou hlasů pro hnutí ANO ve správní radě VZP. Současně ale v resortu, kde si vylámali zuby i ostříleni vlčáci.

 

Zdravotnický deník činnost 31letého právníka Adama Vojtěcha několik let pečlivě sleduje. Za sympatickou mladou tváří komunikativního politika, který dokáže vlídně pohovořit s každým, se skrývá tvrdý hráč a sekáč, který se nezakecá. Všechno, čeho se manažeři českých nemocnic a lékařská komora obávají a doufají, že se nestane, klidně udělá. Za souhry příznivých okolností to může být pro české zdravotnictví i prospěšné, řečeno opět jadrnou mluvou Andreje Babiše: „Buď se nad tím udělá, nebo oddělá“.

Zemanova zkouška

Adam Vojtěch hraje vabank. Naopak kdo jeho nominací nemůže nic ztratit, je jeho šéf. I kdyby Vojtěch ve své misi neuspěl nebo by vyvolal nějaký silný odpor, který by ani premiér neustál (a připomeňme, že své ministry zdravotnictví odvolávali pod vnějším tlakem i tak silní premiéři jako Miloš Zeman nebo Václav Klaus), může nastartovat změny a procesy, o které Babiš usiluje ze všeho nejvíce – centrální nákupy, ovládnutí zdravotních pojišťoven a nemocnic a jejich „firemní“ řízení.

Z hlediska personálních a systémových změn je pro ministra nejdůležitější prvních sto dní, co nestihne do té doby, prosadí jen velmi obtížně. A sto dní Adam Vojtěch dostane určitě. V cestě už má jedinou překážku. Pohovor s Milošem Zemanem. Bude to nejdůležitější zkouška jeho dosavadního života. Prezident se už nechal slyšet, že za 25 let v politice zná problematiku resortů a ač nedokáže rozlišit průměrného odborníka od génia, pozná prý „totálního laika, který se vydává za odborníka“. Zeman se zřejmě nepostaví Babišovi přímo do cesty tak, že by mu nějakého ministra zablokoval, ale pozlobit může a třeba na čelo adepta vypálit nějaké nepříjemné mediální znamení s douškou, že ho bude bedlivě sledovat.

Média v prvních reakcích zkratkovitě redukují jméno Adam Vojtěch na informace, že je mladý a že se kdysi zúčastnil pěvecké soutěže Superstar. Babiš správně namítá, že nový rakouský premiér Sebastian Kurz je úplně stejného věku. A dodejme, že jestli někdo ve dvaceti letech zkoušel štěstí v hudebním šoubyznysu, o jeho jiných kvalitách to nevypovídá vůbec nic. Proti tomu můžeme postavit absolvování právnické fakulty, kde dokonce předsedal studentskému spolku Všehrd. Absolvoval i mediální studia na Fakultě sociálních věd. Vojtěch toho jako student i mladý právník stihl docela dost. Pohyboval se v parlamentu, na magistrátě, pracoval na ambasádě České republiky v irském Dublinu, v advokátní kanceláři Čermák a spol., v Asociaci evropských vydavatelů (ENPA), ve firmách AGF Media a.s. (vlastněna Agrofertem, později sloučena do Mafry) a LONDA spol. s r. o. Od června roku 2014 působil jako tajemník ministra financí Andreje Babiše, kde se zaměřoval právě na zdravotnictví – „rozkrývání finančních toků“ a „transparentnost“. Připravoval většinu stanovisek a dopisů ministerstva financí, resp. Andreje Babiše, které se zdravotnictví týkaly. Ministr mu důvěřoval – Vojtěch je místopředsedou představenstva Prisko a.s., je členem představenstva Thermal-F, členem správní rady VZP a členem dozorčích rad České průmyslové zdravotní pojišťovny a Státní tiskárny cenin. Letos se stal poslancem, nestraníkem na kandidátce hnutí ANO.

I ti, kteří Adama Vojtěcha takříkajíc nemusejí, uznávají, že se tři roky u Babiše neflákal, mnohému se naučil, nastudoval a velkou část svého času věnoval setkávání se zástupci zdravotnické veřejnosti, navštěvoval nemocnice, hovořil s přednosty a profesory i s šéfy různých zdravotnických organizací, komunikuje s průmyslem. Poněkud chladnější vztahy, stejně jako Andrej Babiš, má s Českou lékařskou komorou, naopak na sjezdech lékárníků je pravidelným hostem.

Hnutí ANO získá ve VZP většinu

Andrej Babiš opakovaně avizoval, že je třeba zdravotnictví konečně řídit a zavést v něm pořádek. Co pro naplnění tohoto zadání může udělat Adama Vojtěch?

První kroky budou personální. Ponechejme stranou, do jaké míry se spolehne na dosavadní náměstky ministerstva zdravotnictví, které částečně chrání služební zákon, jistě k nim připojí nějakého ekonomického manažera. Z pohledu ohlídání finančních toků a jejich transparence ale bude klíčové ovládnutí VZP.

Správní rada VZP má třicet členů, deset z nich jmenuje vláda, zbytek poslanecká sněmovna.  Jednobarevná vláda tvořená pouze ministry ANO tak jmenuje „svých“ deset lidí. Sněmovna, která má 200 členů, volí do správní rady na každých deset poslanců jednoho zástupce strany podle volebních výsledků. Hnutí ANO by mělo mít tedy 8 míst. Třicetičlenná správní rada rozhoduje většinou hlasů, 18 hlasů, které bude mít celkem k dispozici hnutí ANO, mu k ovládnutí VZP stačí. V kombinaci s vedením rezortu zdravotnictví, ale i financí, tak na příští čtyři roky hnutí přebírá kompletní odpovědnost za české zdravotnictví.

Adam Vojtěch se sice už v médiích vyjádřil, že by se rád vrátil ke způsobu, jakým byla tvořena správní rada VZP předtím, než jej změnil David Rath. Měla by příště více připomínat tripartitu, byli by v ní zastoupeni zástupci zaměstnavatelů i pacientských organizací a „asociací pojištěnců“. Staronový způsob tvorby správní rady by vyžadoval změnu zákona. Hnutí ANO ale může projevit dobrou vůli a alespoň některá místa nabídnout třeba právě zástupcům pacientů. ČSSD v minulém období dala jeden post odborům a jeden lékařské komoře. Správní rada VZP kromě schvalování organizačního řádu, návrhu zdravotně pojistného plánu, účetní závěrky, výroční zprávy, zásad smluvní politiky a objemu úhrad poskytovatelům také jmenuje a odvolává ředitele VZP. Toho současného, Zdeňka Kabátka, dosud podporovali i členové správní rady za hnutí ANO, ve zdravotnické veřejnosti je považován za úspěšného a předvídatelného ředitele. Pokud jej bude chtít hnutí Ano vyměnit, má na to dostatek síly, ale bude muset srozumitelně zdůvodnit, proč tak činí, a zejména najít skutečně kvalitního náhradníka.

Rekonkursy na ředitele a centrální nákupy

Personální zemětřesení čeká ředitele přímo řízených nemocnic. Tady je kompetence ministra zdravotnictví neomezená, klidně může zítra všechny propustit. Očekává se, že Adam Vojtěch vyhlásí na všechna místa rekonkursy. Může tak provést čistku v rozsahu, který zde nebyl dvacet let, nebo se chovat zdrženlivěji. Je to zcela na něm. Volných manažerů, schopných a ochotných vést specializované kolosy s ročním obratem několika miliard korun, zase tolik po Česku neběhá. Zajímavé bude sledovat, jak zdůvodní změny tam, kde má nemocnice dobré hospodářské výsledky, ale odvolání ředitele lze předpokládat z politických důvodů, například v případě exministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.

Třetí oblastí kroků, na kterých může ministr pracovat prakticky hned, jsou centrální nákupy. Ty budí v nemocnicích velké obavy, s některými pokusy z minulosti jsou špatné zkušenosti. Lékaři se bojí, že se bude nakupovat nejlevnější, ale nekvalitní materiál. Nebo že dodavatelé léků raději na český trh nevstoupí s některými přípravky vůbec, protože by jejich cena byla příliš seknuta směrem dolů a kazila by jim evropskou cenovou hladinu.

Adam Vojtěch na několika svých přednáškách ovšem zdůraznil, že nechce nic jiného, než některý z vyzkoušených evropských modelů. Hovoří přitom o sdružených nákupech, kdy je založena „entita“, která nakupuje služby či zboží pro nemocnice. Líbí se mu třeba německý model, kde si 12 univerzitních nemocnic založilo eseročko EK-UNICO GmbH, které pro ně nakupuje zdravotnický materiál, léky, laboratorní vybavení apod. v celkové roční hodnotě 1,4 miliardy eur. EK-UNICO se definuje jako „komunita univerzitních nemocnic“, která kombinuje centrální struktury s decentralizovanými kompetenčními centry. Pro 70 německých komunálních nemocnic zase nakupuje družstvo EKK eG v ročním objemu přes 1 miliardu euro. Model byl podle Vojtěcha přenesen i do Rakouska, Nizozemska a dalších zemí. V Portugalsku nakupuje svébytná entita řízená ministerstvy zdravotnictví a financí pro 60 nemocnic, ve Francie veřejnoprávní instituce RESAH nakupuje pro 120 zdravotnických zařízení v ročním objemu 1,5 miliardy euro (ale ve Francii je jedna zdravotní pojišťovna).  Adam Vojtěch se tedy pokusí vytvořit jakési národní nákupní centrum, které začne postupně některé komodity společně nakupovat pro přímo řízené organizace. Takové centrum by mohlo fungovat i na dobrovolném principu, nemocnice by se k centrálním nákupům přihlašovaly podle své potřeby u položek, u nichž je to pro ně výhodné.

Další aktuální témata

Kormě centrálních nákupů bude Vojtěch podporovat i dokončení projektu DRG Restart tak, aby se plně odrazil v úhradách pro rok 2020. Jestli se udrží ve funkci do příštích Vánoc, zcela jistě zásadně změní parametry úhradové vyhlášky, jeho dlouhodobým cílem je ji zrušit, ale jak sám říká, „nebude to ze dne na den“.

Z aktuálních problémů se bude muset nějak postavit k eReceptům. Adam Vojtěch je zastáncem elektronizace zdravotnictví, stejně jako celé hnutí ANO. Některé volené zástupce ale poněkud vyděsil velmi příkrý odpor lékařské veřejnosti (například předsedu senátního zdravotnického výboru na sjezdu lékařské komory), a tak by rádi učinili nějaké ústupky. Zatím se nezdá, že by se nový ministr vydal krkolomnou cestou odkladu povinnosti po 1. lednu. Spíše zřejmě ve spolupráci se SÚKLem odloží sankcionování, čímž se vytvoří prostor pro zapojení všech lékařů a vychytání některých technických chyb, které leží zejména na straně jejich softwarů a internetového připojení. Na druhou stranu rétoriku lékařské komory o odchodu lékařů ze zdravotnictví kvůli eReceptu přejal už Andrej Babiš, který dost možná bude ministra tlačit k větším ústupkům.

Transformace nemocnic a spoluúčast

Všechny ostatní cíle Adama Vojtěcha spadají do oblasti dlouhodobých systémových změn českého zdravotnictví a konvenují s vizemi, které představil Andrej Babiš ve své knize O čem sním, když náhodou spím. Jsou to všechno změny, po kterých již léta volají zdravotničtí experti a zdravotní pojišťovny. Některé lze udělat i za stávajícího právního stavu, například tolik potřebnou transformaci menších nemocnic na polikliniky a ambulance, případně zařízení následné péče, ale vyžadují odvahu skutečně odblokovat zdravotní pojišťovny, aby mohly pružněji uzavírat své smlouvy a nebránili jim v tom právě politici. Zcela jiným oříškem pak bude prosazení spoluúčasti, ke které se Vojtěch hlásí a která má podporu i mezi poslanci ANO. Je to ovšem otázka čistě politická a její prosazení závisí od podpory Babišovy vlády. Ta nyní bude závislá na komunistech a případně SPD, kteří zcela jistě spoluúčast pacientů nepodpoří. Až vláda vznikne, může zkusit hledat ad hoc podporu pro konkrétní témata napříč politickým spektrem. Není důvod, proč by se nemohla například s ODS nebo lidovci či TOP 09 shodnout na prosazení zdravotnických bodů, kde se jejich programy překrývají s hnutím ANO.

Životní výzva

Adam Vojtěch nikdy neřídil žádné zdravotnické zařízení, není manažerem, lékařem, ekonomem. Je ale výsostným a rychle se učícím politikem. Záleží na tom, jakými lidmi se obklopí. Není tedy bez šance. Stojí před ním obrovská výzva, nejtěžší možný rezort. V zájmu zdravotníků a pacientů bychom mu měli přát, aby uspěl.

Tomáš Cikrt