O zapojení do systému eReceptu už požádalo 47.300 lékařů z celkového počtu 53.000 včetně stomatologů. Přesto by povinný eRecept chtěla ODS odložit. Foto: SÚKL

Odklad eReceptu Sněmovna brzy schvalovat nebude

Občanští demokraté neuspěli včera ve Sněmovně s návrhem, aby poslanci mohli už příští týden schvalovat možný odklad zavedení povinných elektronických receptů. Pro odklad chtěla část poslanců využít technickou vládní novelu, která rozšiřuje podle evropských předpisů vymezení správné výrobní praxe pro transfuzní zařízení. Sněmovna ale nakonec dala zdravotnickému výboru na její projednání delší čas. Vláda přitom původně žádala, aby dolní komora technickou předlohu schválila zrychleně už v úvodním kole.

 

Ministerstvo zdravotnictví trvá na povinné elektronizaci předpisů na léky od ledna. ODS už předložila samostatnou novelu o odkladu zavedení povinnosti na rok 2023. Obdobnou normu s kratším odročením by mohl podat Senát. Ani jedna z nich se ale s největší pravděpodobností nestihne přijmout včas. „Díky vašemu rozhodnutí už to prostě nebude,“ soudí předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

O eReceptu se v dolní komoře rozproudila rozsáhlá debata. „Systém dramaticky zvýší transparentnost, má ušetřit peníze,“ řekl končící ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Odmítl argumenty o špatné přípravě, o zapojení do systému podle něho požádalo 47.300 lékařů z celkového počtu 53.000 včetně stomatologů. Jeho pravděpodobný nástupce Adam Vojtěch (ANO) podotkl, že odklad by znamenal vyhazování peněz státu a znevážení lékařů, kteří se připravili. Odklad by podle něho znamenal hození systému do koše.

Nynější podobu eReceptu odmítají vedle ODS například Piráti. Současný paskvil, jak uvedl jejich poslanec Petr Třešňák, je nutné dotáhnout po legislativní i technické stránce. Odklad, ale například jen roční, by podpořil i poslanec ANO Milan Brázil, který poukazoval na nesouhlasná stanoviska lékařů. „Budeme luxusní pro pacienty a pro lékaře,“ řekl. Na obavy části zdravotnické veřejnosti poukazoval Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Nenabourala by se podle něho koncepce, fungoval by nepovinně jako nyní a mohl by se rozšiřovat.

Vojtěch naznačil, že lékařům, kteří nebudou povinnost respektovat, by v prvním roce nemusela hrozit žádná sankce. Zákon předpokládá pokutu v rozmezí od nuly do dvou milionů korun. Z poslaneckého klubu ANO zaznívala ujištění, že se ohledně tolerance přichystá pozměňovací návrh. Komunisté mluvili o dvou letech bez postihů.

Zrychlené schvalování vládní technické předlohy, která by měla zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků, vetovala část frakcí v čele s ODS. Stanjura pak navrhl, aby zdravotnický výbor dostal na její projednání tři dny. Návrh na odklad povinných eReceptů chtěla ODS podat ve druhém čtení, možné schvalování Stanjura předpokládal přespříští pátek. Zkrácení lhůty ale vetovaly jiné kluby v čele s ČSSD. Sněmovna pak neschválila návrhy, aby zdravotnický výbor musel novelu projednat do pěti dnů, nebo do týdne. Bude na to mít 30 dnů, jak chtěl Ludvík. Vláda přitom žádala zrychlené schvalování kvůli tomu, že členské státy unie musejí začlenit evropský předpis do svého práva pod hrozbou sankcí do poloviny února.

-čtk-