Spalničky se projevují až čtyřicetistupňovou horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a bělavými tečkami se zarudlým okolím na sliznici v ústech. Postupně se pak po těle šíří vyrážka, která přetrvává až pět dní. Foto: Wikipedie

Ve středních Čechách se objevilo už 20 případů spalniček

Ve Středočeském kraji se objevilo už 20 případů spalniček. Nemocní pocházejí z Berounska a Kladenska. Záchranná služba kvůli kontaktu s nakaženými přijala opatření, řekl včera novinářům krajský radní zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

 

„Na Hořovicku již došlo ke kontaktu mezi členy zdravotnické záchranné služby a infikovanými osobami. Takže zdravotnická záchranná služba už přijala opatření týkající se karantény,“ uvedl radní.

Spalničky podle něj zřejmě překročily hranice Prahy a dostaly se do Středočeského kraje. „Je vidět, že jak ti lidé migrují ze Středočeského kraje do Prahy na nazpátek, tak došlo určitě k nějakému přenosu,“ míní Bezděk. Záchranáři mají podle něj záložní řešení a mohou povolat řidiče, kteří nejsou pro tuto práci přímo vyškoleni. „Spíš se bojíme, abychom měli dostatek lékařů,“ dodal.

Kvůli kontaktu se spalničkami zůstávají doma dvě desítky zaměstnanců pražské záchranné služby a motolská nemocnice kvůli nakažení jednoho ze zaměstnanců a izolaci ostatních musela uzavřít lůžkovou část urgentního příjmu. Pražské záchranné službě má kvůli spalničkám pomáhat armáda.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé i před tím, než se u pacientů projeví jejich první příznaky, kterými jsou horečka, rýma, kašel, slzící oči, bělavé tečky se zarudlým okolím na sliznici tváří a vyrážka.

-čtk-