Výkonný ředitel Chris Viehbacher v Sanofi končí. Foto: Sanofi

Firma Sanofi propustila výkonného ředitele. Kvůli vnitřním sporům

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi propustila výkonného ředitele Christophera Viehbachera. Členové představenstva se na tom dohodli na včerejší mimořádné schůzi. Začátkem týdne se totiž ukázalo, že čtyřiapadesátiletý Viehbacher se nepohodl s předsedou představenstva Sergem Weinbergem. Sanofi je jednou z největších francouzských společností obchodovaných na burze. 

 

Viehbacher, který je občanem Německa a Kanady, byl jejím prvním ředitelem pocházejícím ze země mimo Francii. Firmu řídil šest let. Funkce výkonného ředitele se nyní přechodně ujme třiašedesátiletý Weinberg, dokud se firmě nepodaří najít náhradu. Podle Weinberga rozhodnutí vyplynulo z neshod kvůli Viehbacherovu stylu vedení a kvůli špatné spolupráci s představenstvem.

Viehbacher firmu přeměnil a orientoval více do zahraničí. Dnes například Sanofi vlastní i podíl v českém výrobci léčiv Zentiva. Sanofi za Viehbacherova vedení snižovala náklady a zaměřila se na biotechnologie či vakcíny.

Akcie Sanofi za jeho éry stouply na více než dvojnásobek hodnoty. Mezi Viehbacherem a některými členy představenstva se ale v posledních měsících objevily neshody. Vztahy nepomohl zlepšit ani červnový Viehbacherův přesun do Bostonu, upozorňuje agentura Reuters.

Sanofi za poslední čtvrtletí vykázala pokles zisku a varovala, že tržby z nejprodávanějšího přípravku pro léčbu cukrovky budou kvůli cenové konkurenci příští rok stagnovat. V úterý akcie firmy ztratily zhruba deset procent své hodnoty, což pro ně byl největší denní pokles za více než 17 let.

Weinberg kdysi šéfoval společnosti PPR, mateřské firmě Gucci, odkud byl sám vypuzen po roztržce s jejím představenstvem, podotkla agentura AP.

-čtk-