Prof. MUDr. Jan Žaloudík se vrací jako ředitel zpátky do ústavu, kde 30 let působil. K Praze ho ale bude ještě dva roky poutat pozice senátora za ČSSD. Foto: www.senat.cz

Masarykův onkologický ústav převzal po Vorlíčkovi Žaloudík

Od října vede profesor Jan Žaloudík – znovu po třinácti letech – Masarykův onkologický ústav v Brně. Nahradil profesora Jiřího Vorlíčka, který v říjnu oslaví sedmdesátiny a rozhodl se odejít kvůli vysokému věku. Vorlíček se pro rezignaci rozhodl v dubnu. Komise ministerstva zdravotnictví, složená z 24 odborníků, vybírala jeho nástupce v srpnu, a to z pěti přihlášených kandidátů. 

Jan Žaloudík vedl největší onkologické centrum v zemi už v letech 2000 a 2001. Poté odstoupil, aby mohl kandidovat na děkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde působil až do roku 2009. V ústavu působil dále jako lékař, v roce 2010 dostal výpověď pro nadbytečnost.
„Budu pokračovat v tom, co jsem v ústavu v různých pozicích dělal po 30 let,“ řekl ČTK Žaloudík.

Zdůraznil, že nemá v plánu činit zásadní změny a chce navázat na rozvíjení ústavu jako špičkového pracoviště. „Jsem rád, že ústav povede onkolog, který věci rozumí. Jsem přesvědčený, že můj nástupce udělá vše pro rozvoj ústavu. Předpokládám, že profesor Žaloudík naváže na moji práci, stejně jako jsem postupoval já před šesti lety, když jsem ve funkci ředitele střídal profesora Rostislava Vyzulu,“ řekl Vorlíček.
Masarykův onkologický ústav je největší onkologické centrum v ČR. Na rozdíl od ostatních center, která jsou součástí nemocnic, jde o samostatné zařízení. Na 220 lůžkách hospitalizuje ročně na 10.000 pacientů a v ambulancích ošetří 200.000 lidí.
-čtk-