Stačí lék prodávaný v Česku přebalit do krabičky s nápisy v jazyce nové cílové destinace a lék, původně ručený pro české pacienty, nenávratně mizí za hranicemi. Foto: Morguefile

Česko chystá opatření na omezení reexportu léků, podle vzoru Slovenska

Česká republika připravuje nová opatření proti reexportu léků do zahraničí. Inspirovala se Slovenskem, které upravilo podmínky vývozu léčiv do ciziny už v minulosti. Včera to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který v Bratislavě jednal s kolegy ze zemí visegrádské čtyřky a dalších států. Jednání bylo věnováno také zpětnému vývozu léčiv do zahraničí. 

 

„Čas od času dochází k tomu, že je ohroženo zásobování klíčovými léky. I z hlediska vývoje na trhu, kdy český systém stanovování cen léků tlačí výrobce k dalšímu snižování (cen), tak reexport problémem může být,“ uvedl Němeček.

Nový systém bude podle ministra vycházet z průběžných informací ohledně zásob konkrétního léku. „V okamžiku, kdy Státní ústav pro kontrolu léčiv zjistí, že dochází k ohrožení, může zasáhnout a navrhnout ministerstvu opatření na konkrétní dobu, kdy bude zakázán reexport léků,“ poznamenal ministr. Dodal, že příslušná vyhláška ministerstva by měla být hotova do konce roku.

Možnost zakázat vývoz konkrétního léku umožňuje český právní řád už v současnosti, podle Němečka v této oblasti ale chybějí sankce, které stát hodlá zavést. Ministr dříve v tomto roce zakázal vyvážet z ČR například lék Actilyse, který je určen k rozpouštění krevních sraženin u pacientů s infarktem či mrtvicí.

Opatření na omezení reexportu léků v případě jejich nedostatku na domácím trhu v minulosti zavedlo Slovensko. Tamní Státní ústav pro kontrolu léčiv tuto pravomoc poprvé využil loni na jaře u léku na epilepsii Lyrica.

„Razantní postup Slovenské republiky v této oblasti byl inspirativní. Je možné využít ustanovení práva EU, že když je ohroženo zásobování klíčovými léčivy, tak členský stát může zasáhnout a omezit reexport,“ řekl Němeček.

Jak v Česku, tak na Slovensku jsou ceny léků nižší než v řadě jiných evropských zemí. Právě levnější léčiva podle odborníků přispívají k jejich skupování a následnému vývozu do ciziny.

-čtk-