Premiér Bohuslav Sobotka (na snímku) se za svého a stranického kolegu a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka postavil. Jak dlouho mu to vydrží? Foto: vlada.cz

Sobotka se dušuje: Němečka nevyměním. Spor ale trvá dál

Šéfa resortu zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) po nedávnému sporu s předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem nevymění. Sobotka to řekl novinářům po dnešním jednání koalice. Podle něj i podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka dnes koaliční partneři „vrátili spor z osobní do věcné roviny“. 

 

„Sociální demokracie nepřipravuje změny ve vládě,“ řekl Sobotka. Dodal, že diskuse mezi jednotlivými členy vlády „se nebude odehrávat v osobní rovině“ a přes média. Podle premiéra si koaliční partneři stěžovali hlavně na to, že předjednané věci ministr zdravotnictví dostatečně nebral v potaz či je nedořešil.

O věcné diskusi mluvil i Faltýnek. Podle něj se bude dál jednat o konkrétních věcech, které by měly zajistit transparentnost ve zdravotnictví. Výhrady hnutí ANO nechtěl upřesnit. „Nechceme navrhovat sociální demokracii nějaké konkrétní řešení. To je věc sociální demokracie. My jsme problém, který vznikl v rámci našeho hnutí, včera vyřešili. Ale tím nechceme dávat žádný návod sociální demokracii,“ uvedl Faltýnek.

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) se v úterý rozhodl odejít z funkce. Svou rezignaci oznámil dnes. Sobotka po koaliční schůzce novinářům řekl, že i jeho strana měla k fungování resortu dopravy výhrady, ale „nehrotila“ je a nevzkazovala přes média.

Dlouhodobý spor mezi ministrem zdravotnictví a Babišem se vyostřil minulý týden kvůli případnému proplácení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky, jimž hrozí amputace. Zprávu přinesla média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Němeček tvrdil, že o něm lžou a chtějí ho poškodit. Babiš zase ministrovi zdravotnictví doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu a kritizoval ho jako bývalého ředitele ostravské nemocnice za tamní dřívější údajně předražené nákupy přístrojů.

Babiš fungování resortu zdravotnictví kritizoval už na jaře. Mluvil například o neprůhledných smlouvách se zdravotními pojišťovnami. Spekulovalo se i o tom, že by si ANO a ČSSD některé resorty vyměnily.

Němeček je tento týden na dovolené. Dnešního jednání vlády a následné schůzky koaličních stran se neúčastnil.

-čtk-