Premiér Bohuslav Sobotka (na snímku) se za svého a stranického kolegu a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka postavil. Jak dlouho mu to vydrží? Foto: vlada.cz

Sobotka: zdravotnictví funguje z hlediska makroúdajů efektivně

České zdravotnictví funguje z celkového hlediska efektivně, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl to dnes v Praze při zahájení konference Zdravotnictví 2015 v narážce na debaty o tom, zda je zdravotnictví černou dírou na peníze.

 

V tomto smyslu se o resortu vyjadřuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), který dlouhodobě kritizuje působení ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

„Velmi často se vede debata o tom, jestli je, nebo není české zdravotnictví černá díra,“ připomněl Sobotka. V Česku jsou ale podle něj výdaje na zdravotnictví relativně nízké ve vztahu k HDP. „V tomto směru, když porovnáme podíl výdajů na HDP, porovnáme kvalitu poskytované zdravotní péče, tak je evidentní, že české zdravotnictví funguje z hlediska makroúdajů efektivně,“ poznamenal ministerský předseda.

Zároveň uvedl, že jeho vláda chce posílit tlak na transparentnost výdajů v resortu nastavením jasných pravidel nebo zveřejňováním smluv. Transparentní fungování chce i od zdravotních pojišťoven. „Současně budeme vyvíjet tlak na to, aby pojišťovny rozhodovaly maximálně transparentně, aby nebyly žádné pochybnosti o tom, že jsou zde pravidla, která platí pro všechny, a nedají se obejít ani na základě politického tlaku, ani na základě komerčního tlaku ani na základě jakékoliv formy například mediálního tlaku,“ uvedl.

I když Sobotka mediální tlak nespecifikoval, je možné, že se vztahoval k nedávné přestřelce mezi Babišem a Němečkem. Ministr zdravotnictví začátkem listopadu kritizoval média Mladou frontu Dnes a server iDnes.cz, která vlastní Babišova společnost Agrofert. V souvislosti s článkem o úhradě léčby kmenovými buňkami tvrdil, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Koaličního partnera s články nepřímo spojil. Na to pak reagoval Babiš na Twitteru, kde Němečkovi doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu.

Sobotka dnes také vyjádřil přesvědčení, že jeho vláda za své dosavadní působení přispěla ke stabilizaci zdravotnictví. Dále uvedl, že počítá s valorizací plateb za státní pojištěnce i v dalších letech. Přivítal obnovení přístrojové komise na ministerstvu zdravotnictví. Poznamenal, že zdravotnictví nemůže být jenom o penězích, ale musí být také o etice, humanitě a lidském přístupu.
-čtk-