Ministryně spravedlnosti Helena Válková Foto: Mediafax Jiří Schott

Válková chce zákon o ochranném léčení a silnější úlohu znaleckých posudků

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odevzdá do konce týdne zprávu k systémovým opatřením po říjnovém útoku na studenty ve Žďáru, kterou si vyžádal premiér. Válková bude prosazovat jednak vznik zákona o výkonu ochranného léčení, jednak posílení úlohy znaleckých posudků při přeměně ústavního léčení na ambulantní. Prověrka podle ní ukázala, že v těchto případech nepostupují jednotně ani soudy, ani státní zástupci. 

 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zadal vypracování zprávy poté, co útočnice na střední škole ve Žďáru nad Sázavou usmrtila studenta a další lidi zranila. Ženu totiž letos soud propustil z ústavní do ambulantní péče, přestože před dvěma lety podobně zaútočila v Havířově. Sobotka hovořil o vážném podezření, že nastalo systémové selhání státních institucí. Možná pochybení uložil prověřit šéfům resortů spravedlnosti, zdravotnictví a školství.

Ministryně Válková už od svých kolegů Svatopluka Němečka (ČSSD) a Marcela Chládka (ČSSD) obdržela jejich části zprávy, kompletní dokument za všechny tři resorty odevzdá do konce týdne. Dodrží tak termín, který premiér stanovil na konec listopadu.

Válková bude ve zprávě prosazovat zákon o výkonu ochranného léčení, na němž chce spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví. Hodlá také změnit trestní zákoník tak, aby soudy musely povinně přibírat znalce při rozhodování o přeměně léčení u pachatelů zvlášť závažných zločinů proti životu a zdraví a proti sexuální integritě. Už dříve připustila, že to s sebou ponese zvýšené náklady, ty jsou však podle ní nesrovnatelné s újmou, k níž by mohlo dojít při předčasném propuštění pacienta na svobodu.

Ministryně chtěla zprávu doplnit i o výsledky prověrky prováděné Nejvyšším státním zastupitelstvím, ty však budou vzhledem k rozsahu kontroly k dispozici až v prosinci. Použila tedy mezitímní závěry, které podle ní prokazují totéž, co ukázala kontrola soudů – nejednotný postup při přeměně ústavní péče na ambulantní u psychicky nemocných pacientů.

To, že české soudy nepostupují při projednávání přeměny jednotně, uvedla Válková už počátkem listopadu. Vycházela z kontroly sedmi soudů, v jejichž obvodech se nacházejí psychiatrická zařízení. Její mluvčí doplnila, že prověrka bude pokračovat, s čímž chce ministryně v nejbližší době seznámit předsedy krajských soudů.

Podle Hrochové už také ministryně podala avizovanou stížnost pro porušení zákona ohledně rozhodnutí opavského soudu, který pozdější žďárskou útočnici propustil z ústavu na svobodu. Válková chce, aby Nejvyšší soud svým rozhodnutím ve věci postup obecných soudů sjednotil.

-čtk-