Bc. Dagmar Žitníková je předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče od roku 2010. Reprofoto: Česká televize

Zdravotničtí odboráři si opět zvolili do čela Žitníkovou, hlasovali veřejně

Šéfkou zdravotnických odborů se na příští čtyři roky znovu stala Dagmar Žitníková. Odboráři ji dnes zvolili na sjezdu v Praze. Do místopředsednických funkcí vybrali dosavadní místopředsedkyni Ivanu Břeňkovou a člena výkonné rady svazu za Jihočeský kraj Lubomíra Francla. ČTK to sdělila tajemnice Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Marie Klírová. Svaz hájí zájmy zdravotnického personálu či pracovníků sociálních služeb.

 

„Předsedkyní svazu byla jednomyslně zvolena Dagmar Žitníková, která byla jedinou kandidátkou na tuto funkci. Na přání delegátů se tak stalo veřejným hlasováním,“ upřesnila Klírová.
Zdravotnické odbory mají podle svého vedení kolem 35.000 členů. Patří k nejviditelnějším odborovým svazům. V minulosti se zapojily do řady protestů. Vedení v čele s Žitníkovou vyjednávalo s bývalými i nynějšími ministry zdravotnictví, práce či financí i s premiéry o zlepšení podmínek, zvýšení výdělků či o zdravotnických zákonech.

Jednapadesátiletá Žitníková je v odborech od roku 1998. Koncem roku 2005 ji odboráři zvolili místopředsedkyní svazu, před čtyřmi lety se pak poprvé stala předsedkyní. Žitníková vystudovala střední zdravotnickou školu v Hranicích na Moravě, poté absolvovala speciální studium anestezie a intenzivní péče v Brně. Pracovala v olomoucké fakultní nemocnici, praxi má i z domova důchodců a ústavu pro mentálně postižené děti. Tři roky působila také jako sestra obvodního lékaře. V roce 1992 nastoupila do nemocnice ve Valašském Meziříčí, kde byla na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Od roku 2004 pracuje v Meziříčí v záchranné službě jako záchranářka.

Devětapadesátiletá Břeňková vystudovala provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze. Poté pracovala v podniku Agrodat. Od roku 1993 do roku 1998 působila v soukromém i veřejném sektoru. Před nástupem do odborů, kde se od roku 1999 věnovala vzdělávání a odměňování a vedla sociálně právní oddělení, byla ředitelkou kanceláře ministra zdravotnictví. Místopředsedkyní svazu ji odboráři zvolili v roce 2006 a znovu v roce 2010, teď tedy potřetí.
Dosavadní místopředseda Ladislav Kucharský znovu nekandidoval, vystřídá ho Lubomír Francl. Je členem jihočeské krajské rady odborového svazu i členem výkonné rady odborů za Jihočeský kraj. V Nemocnici České Budějovice pracuje jako vedoucí radiologický asistent. Delegáti vybírali místopředsedy ze tří kandidujících.

Sjezd zdravotnických odborů začal ve čtvrtek a skončí v sobotu. Účastní se ho na 200 delegátek a delegátů.
-čtk-