Síť provozovaná společností Česká lékárna holding, a.s. (ČLH) vznikla v roce 2006. V roce 2012, majitel ČLH, investiční skupina Penta Investments, uzavřel s německou společností Celesio dohodu o koupi sítě lékáren Lloyds. Zároveň s tím došlo k převzetí distribuční firmy Gehe Pharma (dnes ViaPharma). Po akvizicích sítí Harmonia a Novolékárna v roce 2014 se vyšplhal celkový počet lékáren Dr. Max na 357. S přibližně třemi tisíci zaměstnanců představují lékárny Dr. Max největšího zaměstnavatele v oboru.

Lékárenská síť Dr. Max: Léky na recept pro děti a seniory s polovičním doplatkem

V celé lékárenské síti Dr. Max budou nejcitlivější skupiny jejích klientů od začátku ledna platit u léků na předpis jen 50 % doplatku. Od Nového roku zároveň končí u těchto léků vyplácení až třicetikorunového bonusu – souvisí to s tím, že se stejným datem se v lékárnách přestává vybírat podle nové zákonné úpravy regulační poplatek ve výši 30 korun.

 

Snížený doplatek se vztahuje na děti do 15 let a seniory od 60 let (obojí včetně) a na léky hrazené z veřejného zdravotního pojištění.  Nárok na slevu může uplatnit kterýkoliv držitel Klientské karty Dr.Max, ovšem výhradně na recepty, které jsou předepsány uvedeným skupinám pacientů. Držitel karty ale věkový limit splňovat nemusí. Pro poskytnutí slevy je rozhodující rok narození pacienta, který je uveden na receptu.

„Okamžitá sleva z doplatku je typ výhody, kterou pacienti upřednostňují před všemi ostatními“, říká Daniel Horák, generální ředitel společnosti Česká lékárna holding (ČLH), která lékárenskou síť Dr. Max provozuje, „dokládají to průzkumy, které jsme si nechali vypracovat.“ Padesátiprocentní sleva se počítá vůči maximálnímu regulovanému doplatku. „Výhody nabídneme i ostatním pacientům, tedy těm od 15 do 60 let,“ doplňuje obchodní a marketingový ředitel ČLH Luboš Korbelář, „bude to formou akčních cen na vybraná léčiva a další produkty.“

„Upřednostnili jsme poskytnutí vyšší slevy pro vybrané věkové skupiny pacientů před plošnou, ale méně významnou slevou pro všechny,“ vysvětluje Daniel Horák, „přičemž jsme se rozhodli orientovat na ty nejpotřebnější.“ Pacienti se budou moci o poskytnuté slevě přesvědčit okamžitě na účtence, kde budou všechny související informace přehledně uvedeny. Jedinou výjimkou, kdy sleva nebude poskytnuta v plné výši, je případ, kdy by se výsledná cena dostala pod nákupní, což zakazuje zákon. V takovém případě bude poskytnuta pacientovi maximální možná sleva, tedy do výše nákupní ceny. Sleva se sice nedotkne nehrazených léků na předpis, u těch ale lékárny Dr. Max často nabízejí akční ceny. Za ty jsou prodávány i léky s doplatkem, a pokud dojde ke konfliktu mezi akční cenou a padesátiprocentní slevou z doplatku, pacientovi bude vždy účtována výhodnější cena.

Tisková zpráva společnosti ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s.