Antimonopolní úřad našel ministerstvu zdravotnictví chyby v tendru na nákup telekomunikačních služeb, pokutu však neudělil. Foto: ÚOHS

Ministerstvo zdravotnictví chybovalo v telekomunikačních službách

Ministerstvo zdravotnictví chybovalo při centralizovaném nákupu telekomunikačních služeb na roky 2013 až 2016. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v tendru porušilo zásadu rovného zacházení. Úřad proto veřejnou zakázku zrušil, vyplývá z informací na jeho webu. Rozhodnutí je pravomocné.     

 

Antimonopolnímu úřadu vadilo to, že ministerstvo na základě žádosti společnosti T-Mobile Czech Republic neodeslalo dodatečné informace k zadávacím podmínkám, což mohlo ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

V soutěži byly podle ÚOHS i další chyby. Zadávací dokumentace nebyla dostatečně jasná. Firmy neznaly typy a počet požadovaných telefonních linek.

Případem se ÚOHS zabýval od loňského ledna. Nyní vydal druhostupňové rozhodnutí. Případ měl na stole kvůli odvolání společnosti T-Mobile Czech Republic, která se domáhala zrušení tendru.

Aktuální rozhodnutí je bez pokuty. ÚOHS ale letos ministerstvu zdravotnictví uložil sankci 250.000 korun za chyby v zakázce z roku 2009 na procesní a personální audity ve fakultních nemocnicích Brno a Olomouc. Pokuta je pravomocná, ministerstvo uvedlo, že ji zaplatí a pokusí se správní žalobou ke Krajskému soudu v Brně dosáhnout jejího vrácení.
-čtk-