"Nemám zájem přebírat kompetence jiným resortům a myslím si, že kompetenční zákon jasně vymezuje, co který resort má řídit," reagoval Němeček na snahu ministerstva financí posílit kompetence v oblasti zdravotnictví. Považuje za logické, že zdravotnictví řídí ministerstvo zdravotnictví, nelogické by bylo, kdyby chtělo řídit třeba školství. Foto: Tomáš Cikrt

Ministr bilancoval i plánoval. Zaměří se na vzdělávání a neziskové nemocnice

Změnu postgraduálního vzdělávání lékařů a zákon o veřejných neziskových nemocnicích považuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) za naprosto klíčové úkoly pro příští rok. V rozhovoru s ČTK je označil za strategické pro české zdravotnictví. Do roku 2015 vstupuje podle něj zdravotnictví finančně stabilizované, zdravotní pojišťovny platí za léčení včas a valná většina nemocnic skončí s kladnou bilancí. Přispělo k tomu podle Němečka i to, že se podařilo prosadit kompenzaci zrušených regulačních poplatků. 

 

„Změna postgraduálního vzdělávání lékařů je záležitost, která velmi trápí celou lékařskou obec, zvláště regionální nemocnice, kdy systém je rozbit do několika desítek oborů, což znemožňuje přechod mezi obory, a požadavky na lékaře jsou naprosto nerealistické,“ řekl ministr.
Postgraduální vzdělávání chce zákonem upravit, počty výkonů nutných pro získání atestace omezit. Lékaři by větší část vzdělávání měli mít místo ve fakultních v regionálních nemocnicích.

Předpokládáme, že půjde o docela velkou revoluci v české medicíně a že tam bude spousta konfliktních témat, protože co odborná společnost či podspolečnost, to jiný názor,“ řekl.
Chystaný zákon o veřejných neziskových nemocnicích má podle ministra českým nemocnicím přinést moderní právní formu, podle níž se budou moci skutečně efektivně řídit. „Na straně druhé veškeré jejich kroky budou plně transparentní, zajistí i základní jistoty zaměstnancům, a to i co se týká platů,“ shrnul. Neziskové nemocnice by měly být zvýhodněny daňově i v získání smlouvy se zdravotní pojišťovnou.

Další chystanou změnou, k níž ale není potřeba přijímat nový zákon, je vyhlášení národní strategie kvality a bezpečí. Ministr ji chce vyhlásit na jaře příštího roku. Podpora kvality ve zdravotnictví je podle něj velkým tématem pro zdravotnické systémy na celém světě. „Zdravotnictví svým způsobem představuje rizikový terén, a tak mít ucelený dokument, který jasně bude říkat, kam v rámci ČR chceme v této oblasti dojít, považuji za velmi důležité a potřebné pro zdravotníky i pacienty,“ vysvětlil.

Ministr dnes bilancoval i letošní rok, kdy se opakovaně střetl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten zdravotnictví vytýká netransparentnost a netají se tím, že by chtěl na zdravotnické finance dohlížet. Němeček by se prý měl zabývat jen kvalitou a dostupností péče. Babišův úřad chce získat nové pravomoci v rámci novelizace zákona o zdravotních pojišťovnách. Má také pracovní skupinu, která se zabývá daty od zdravotních pojišťoven.

„Já bych nerad komentoval politické hrátky, protože si myslím, že potřebujeme pracovat. Nemám zájem přebírat kompetence jiným resortům a myslím si, že kompetenční zákon jasně vymezuje, co který resort má řídit,“ reagoval Němeček. Považuje za logické, že zdravotnictví řídí ministerstvo zdravotnictví, nelogické by bylo, kdyby chtělo řídit třeba školství.

Za zásadní považuje, že se podařilo stabilizovat zdravotní pojišťovny, včetně Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která se v minulosti potýkala s miliardovými propady. „Všechny pojišťovny platí včas a stabilní je i drtivá většina nemocnic, zatímco před rokem dvěma vykazovaly velké ekonomické ztráty a někde bylo ohroženo i poskytování péče. I regiony hlásí, že drtivá většina nemocnic skončí v černých číslech,“ řekl Němeček s tím, že k vylepšení bilance přispělo i to, že se podařilo prosadit kompenzaci zrušených poplatků.
-čtk-