Odbory v jednotlivých nemocnicích budou tlačit na management, aby přidal na platech tolik, kolik umožňuje vyhláška, tj. plných pět procent. Na snímku předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Reprofoto: Česká televize

Odbory: Peníze na růst platů o pět procent dostanou všechny nemocnice

Všechny nemocnice mohou příští rok na základě úhradové vyhlášky zvýšit tarifní platy lékařům, sestrám i ostatním zaměstnancům o pět procent. Přidáno dostanou za akutní péči, vzrůst tak mohou tarifní platy ve státních nemocnicích i mzdy v soukromých zařízeních. Po  včerejším jednání zástupců krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů se zástupci ministerstva zdravotnictví to řekla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. 

 

Zástupci krizového štábu jsou podle ní spokojeni. Nadále ale jednají se zdravotními pojišťovnami o následné péči, výsledky zveřejní ve středu.

„My jsme se dnes domluvili na úhradách za akutní péči v nemocnicích, na znění úhradové vyhlášky. Tam je stoprocentní shoda a myslím si, že jsme se opravdu dohodli velmi dobře a že úhradová vyhláška zabezpečí přísun financí na zvýšení platů a mezd všem poskytovatelům,“ řekla.

Pro odbory je podle Žitníkové zásadní, že více peněz dostanou i soukromé nemocnice, kde odměna za práci je nižší než ve státních zařízeních.

Zatím není dohoda v části vyhlášky, která se týká úhrad následné péče, což jsou například léčebny dlouhodobě nemocných. Problém podle Žitníkové není v celkovém objemu peněz, protože zdravotní pojišťovny mají ve zdravotních plánech na příští rok navýšenou úhradu za následnou péči o 1,5 miliardy korun. „Naše debaty by měly vést k tomu, jakým způsobem nemocnice následné péče peníze ze zdravotního pojištění dostanou,“ shrnula.

Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) před jednáním na svém webu uvedla, že pokud se jí nepodaří navýšit v úhradové vyhlášce platby za akutní péči tak, aby nemocnice měly na pětiprocentní navýšení platů, vyzve své členy, aby je od ledna 2015 nezvyšovaly. Žitníková soudí, že tento problém je po dnešku vyřešen. AČMN se podle výkonného ředitele Stanislava Fialy vyjádří, až bude uzavřeno i jednání o následné péči.

„My teď čekáme v podstatě na nový text. Ministerstvo zdravotnictví nám dnes potvrdilo, že převzalo návrh, který dostalo od AČMN. Ten explicitně říká, že nemocnice dostanou 100 procent úhrad roku 2014 plus tři procenta navíc na pětiprocentní zvýšení platů. To je pro nás garancí toho, že peníze doputují k poskytovatelům,“ dodala.

-čtk-