Lékárnický prezident Lubomír Chudoba kritizuje ministerstvo za přípravu vyhlášky. Lékárníci mají poprvé ve vyhlášce svůj výkon a hned jsou s ním problémy. Například není jasné, zda z něj budou povinni platit DPH, zprvu se zdálo, že nikoliv, nyní daňoví poradci říkají, že se daň platit musí. Foto: Tomáš Cikrt

Stále nevíme, jak vypadá vyhláška, to není normální, zlobí se lékárníci

Rozladění nad tím, že poslanci ani poskytovatelé zdravotních služeb stále neznají definitivní znění úhradové vyhlášky, včera provázelo zasedání podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví. K nespokojenosti navíc přispělo to, že na jednání za ministerstvo nedorazili náměstci Tom Philipp a Lenka Teska Arnoštová. Právě kvůli nim se totiž termín podvýboru už jednou posunul, tentokrát se však údajně zatoulala pozvánka a ministerstvo o zasedání do středy nemělo tušení. Nejvíce rozhořčena byla Česká lékárnická komora.

 

Lékárníků se úhradová vyhláška týká poprvé kvůli platbě za výdej receptu. Ten má částečně kompenzovat zrušené třicetikorunové poplatky.

„Jsme závislí na tom, jak rychle se podaří zapracovat změny. Byli jsme přesvědčeni, že co se týče nově zaváděného výkonu pro lékárny, bude osvobozen od DPH. Obeslali jsme pro jistotu daňové poradce, kteří nám i se zástupci generálního finančního ředitelství řekli, že by DPH podléhat měl. Z toho možná ještě vzniknou problémy a návrh pro legislativní úpravu z naší strany pro příští období. Není jednoduché, abychom takové zásadní věci, jako je DPH, řešili na poslední chvíli a neměli z ministerstva odezvu, jak vypadá vyhláška. To přece není normální,“ zlobí se šéf lékárnické komory Lubomír Chudoba.

„Lékárny mají naplánovány inventury na konec roku a teď se mě ptají, jaká DPH platí. Musejí to dát do programů od 1. ledna a otestovat. Přístup ministerstva nás tak stojí spoustu peněz. Teď budeme reagovat na to, že nebyla přijata žádná z našich připomínek, protože vyhláška je zmetek. V odůvodnění máme, na co jsme upozorňovali a co nebylo vyřešeno. Co se týká lékárníků, je tam nula nula nic. Tento přístup ministerstva na poslední chvíli odmítám. Další kolo navíc bude s pojišťovnami, které mají laxní přístup k tomu, kdy budou uzavřeny smlouvy a dodatky. Budeme proto požadovat, aby pojišťovny pro proplácení oněch 12 korun za výdej receptu připravily samostatné jednoduché smlouvy, které budou reflektovat text vyhlášky – jinak můžou lékárny čekat na proplácení půl nebo tři čtvrtě roku,“ varuje Lubomír Chudoba.

Podle VZP by měl být úhradový dodatek v lednu. „Bude potřeba, aby lékárna byla smluvním partnerem VZP a dále měla podepsaný úhradový dodatek. VZP deklaruje, že signální kód proplatí všem lékárnám, které s ní mají smlouvu. Těm, které smlouvu s VZP nemají, ji pojišťovna nabídne k uzavření. Úhradový dodatek v současné době vzniká a VZP ho začne distribuovat v lednu 2015. Zároveň se VZP zavazuje uhradit lékárnám zpětně kódy vykázané od začátku roku 2015,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že celkem takto mají lékárníci od pojišťovny obdržet kolem 490 milionů korun.

Se způsobem kompenzací v ambulancích může být problém

Na přetřes přišel na podvýboru také způsob, jakým chce ministerstvo kompenzovat třicetikorunové poplatky v ambulancích. Ty by měly jen od VZP dostat zhruba 900 milionů korun. „V praxi to bude vypadat tak, že praktičtí lékaři, ambulantní specialisté či nemocniční ambulance budou pojišťovně vykazovat speciální signální kód a VZP jim za něj bude následně platit částku 30 korun,“ podotýká Oldřich Tichý.

Problém ovšem může být v tom, že se platba počítá podle roku 2013. „Pokud jste si zařídili v roce 2015 ordinaci, věděli jste, že už se regulační poplatky neplatí. Proto je výše na úrovni roku 2013. Nejde hradit něco, co v roce 2013 neexistovalo – není inteligentní mechanismus, který by zpětně dopočítal, kolik byste bývali vybrali v roce 2013 poplatků. Pokud jste si otevřeli ordinaci na konci roku 2013 a vybrali čtyři poplatky, dostanete čtyři poplatky i v roce 2015,“ vysvětlila podvýboru Lenka Poliaková z oddělení úhradových mechanismů a zdravotního pojištění ministerstva zdravotnictví.

Jenže takovýto postup si už teď vykoledoval kritiku. „Vytvořili jsme výkon, který vlastně není výkonem, protože není za žádnou práci, má nulovou bodovou hodnotu a váže se na něj nějaké plnění. Navíc ho budou moci dostat zaplacený jen někteří poskytovatelé, kteří v roce 2015 tento výkon vykážou, zatímco jiní poskytovatelé za stejnou práci, nebo spíše nepráci, nebudou moci dostat nic. To vnímám jako protiústavnost,“ zdůrazňuje právník Ondřej Dostál.

Nyní má úhradovou vyhlášku k projednání legislativní rada vlády, která má jednu komisi v pátek a druhou v pondělí. „Jak rychle pak půjde vyhláška do sbírky, nevíme. Doufáme, že to bude do Vánoc, ale nejde o závazný termín,“ dodává Lenka Poliaková.

Poslanci po současných zkušenostech chtějí usilovat o to, aby se v příštích letech úhradová vyhláška nemusela řešit na poslední chvíli. „Na začátku roku bude podvýborový týden, kde bychom se zabývali tím, co s vyhláškou do budoucna. Bude snaha, aby se příprava posunula tak, aby nenastávalo, že se úhradové dodatky podepisují v průběhu prvního či dokonce druhého kvartálu. Zdravotnická zařízení by měla mít možnost dopředu počítat s tím, co bude platit od nového roku. Musí se jít ale do pravidel, protože bez toho nemůžeme zkrátit dohodovací řízení – jinak se systém nedá posunout tak, aby byly splněny normální lhůty,“ uzavírá poslanec Ludvík Hovorka.

Proton v úhradách nebude

Na dotaz poslanců zástupkyně ministerstva včera potvrdila, že ministerstvo vyřadilo úhradu protonovému centrum. „Samo protonové centrum přišlo s tím, že se jim kalkulace výkonu nelíbí a že neumožňuje ozáření více než dvěma poli během jedné frakce. Nechtěli jsme je poškodit, takže jsme se pokusili navázat kontakt s odbornou společností, která nebyla schopna v  krátkém časovém období potvrdit či vyvrátit správnost kalkulace výkonu. Přišlo nám tedy lepší výkon vyřadit, protože účinnost byla od poloviny roku a než teď vydat výkon s odloženou účinností, který je spočtený špatně, raději ho vydáme v průběhu příštího roku podle toho, co nám poradí odborná společnost,“ vysvětlila Lenka Poliaková.

Michaela Koubová