Kontroverze vyvolává už elektronická cigareta. Teď přichází e-joint. Ilustrační foto: JuJu Joint/Instagram

E-joint přináší možnost zkouřit se bez kouře

Ve státě Washington povolili rekreační kouření marihuany. Místní výrobce vyslal na trh elektronické cigarety plněné THC a plánuje expanzi do těch státu americké unie, které mají legalizaci v plánu.

 

„Jednačtyřicetiletý Shy Sadis uprostřed zápasu seattleských Seahawks na stadionu plném lidí sáhne do kapsy a vytáhne z ní něco co připomíná cigarety. Potáhne. Neobjeví se žádný kouř, není cítit žádný zápach,“ popsala v New York Times reportérka Kira Peikoffová praktické využití novinky, pro kterou se všeobecně vžilo označení e-joint.

„Je to nesmírně diskrétní a přitom efektivní,“ nechal se slyšet Sadis.

Je jedním ze zhruba pětasedmdesáti tisíc lidí, kteří si koupili elektronickou cigaretu naplněnou namísto nikotinu olejem z THC. Cestu na trh e-jointu otevřelo schválení zákona, který na území státu Washington na samém severozápadě Spojených států povolil užívání marihuany pro zdravotnické a rekreační účely. Právě zákonné omezení vyplývající z této legislativní normy stojí za omezeními spojenými s konstrukcí e-jointu. Na rozdíl od běžných elektronických cigaret, které se prodávají i v českých obchodech, se e-joint nedá nabíjet. Není to koneckonců zapotřebí, jeho životnost je omezená na sto padesát šluknutí.

„Chtěl jsem uživatelům marihuany udělat celou věc co nejkomfortnější a současně omezit nepříjemné průvodní jevy kouření marihuany jako jsou třeba zápach, potřeba nutnost nosit u sebe zapalovač nebo zápalky a tak podobně,“ uvedl dvaašedesátiletý vynálezce e-jointu (prodává se pod obchodním názvem JuJu Joints) Rick Stevens.

Stevens se svým společníkem, dravým podnikatelem ze Seattlu Marcusem Chandlerem, odhadují, že se jim ve státě Washington letos povede prodat na půl milionu e-jointů. Další by se měly prodat ve státech, které během letošního roku přijmou stejně liberální „marihuanovou“ legislativu hodlají přijmout. Jedná se o Colorado, Oregon a Nevadu.

Až potud se všechno jeví jako úplná pohádka. Mnoho odborníků ale nadšení uživatelů e-jointů a jejich výrobce nesdílí. Například Petros Levounis, hlava psychiatrického oddělení Rutgers New Jersey Medical School říká, že celá koncepce e-jointu znamená „bouřlivou směs neprůhledné distribuce a nevyzpytatelného oleje z THC.“

Jeden e-joint obsahuje asi sto miligramů THC – to je dvakrát víc než kolik je této účinné látky v běžném jointu. Ačkoliv výrobce deklaruje, že „rozhodně nevyrábí e-jointy proto, aby se jimi někdo zkouřil tak, že by vytuhnul někde na obrubníku,“ reálně neexistuje způsob jak přesně tomuto zabránit.

Kritici e-jointů navíc varují, že inhalace čistého THC může hlavně u adolescentů vyvolávat rychlé a výrazné patologické změny chování, které navíc nemusí být vratné. Stevens a Chandler říkají, že typickému kupci JuJu Hounds je mezi čtyřiceti a šedesáti lety. Problém je v tom, že ten kdo e-joint kupuje nemusí být ani zdaleka totožný s tím kdo ho bude kouřit.

Jedinou zárukou proti zneužití e-jointů by tedy měla být věková hranice pro jeho koupi, která je stanovena na jednadvacet let a vysoká cena – pětašedesát dolarů. To jsou podmínky srovnatelné s těmi, které federální norma stanovuje pro prodej elektronických cigaret. Přesto statistika ukázala, že z mladých lidí, kteří v průběhu loňského roku začali kouřit „opravdové cigarety,“ jich víc začalo elektronickou než „opravdovou“ cigaretou. V posledních ročnících středních škol kouří ve Spojených státech marihuanu třetina studujících.

Marihuana je název drogy získané z rostliny konopí (Cannabis Sativa). Tvrdí se, že účinné látky obsahují pouze samičí rostliny, ale není to pravda. Samčí rostliny obsahují THC též, ovšem v menším množství. Nejstarší zprávy o konopných vláknech pocházejí z Číny z období 4000 let před naším letopočtem. Při kouření se účinky dostavují ihned nebo po několika minutách, trvají 1 až 3 hodiny. Při ústním požívání marihuany (5 až 20 g) se efekty dostavují za 30 až 90 minut, neustále narůstají a trvají 4 až 8 hodin. Při předávkování mohou vyústit v několikahodinové bezvědomí či hluboký spánek. Po aplikaci se projevují poruchy vnímání, emocí a myšlení.

Marihuaně jsou také připisovány rozsáhlé léčebné účinky; příklady jsou uvedeny zde.

Ondřej Fér