Bude léčba diabetické nohy kmenovými buňkami příští rok hrazena z grantů, nebo zdravotního pojištění? Otázku řeší odborná komise na ministerstvu zdravotnictví. Foto: FN Ostrava

Komise přerušila jednání o hrazení léčby diabetické nohy kmenovými buňkami

Komise na ministerstvu zdravotnictví zatím o zařazení léčby tzv. diabetické nohy za pomoci kmenových buněk do seznamu výkonů nerozhodla. Lékaři musejí dodat doplňující informace. Po včerejším jednání to řekl náměstek ministra Tom Philipp. Shoda podle něj byla se zdravotními pojišťovnami o výši úhrady, ještě je nutno upřesnit, pro které pacienty je léčba vhodná. Ročně je v ČR provedeno u diabetiků 11.000 amputací, zhruba 500 by mohla nohu zachránit nová léčba.

 

„Komise v tuto chvíli nedošla k jednoznačnému závěru, to znamená nepodařilo se diskusí vyřešit všechny nastolené otázky, a rozhodla se bod přerušit, dopracovat některé části kalkulačního listu a na příštím jednání koncem února jednat dál,“ upřesnil náměstek.

Člen angiologické společnosti Václav Procházka doplnil, že se zdravotními pojišťovnami se včera shodli, za jakou cenu výkon bude, s jakým materiálem, v jakých časových rozmezích a které odbornosti by se na něm měly podílet. „Odborné společnosti doladí ještě položky, které budou definovat, kteří pacienti budou k výkonu indikováni,“ řekl.

K účinnosti léčby Philipp uvedl, že na žádném odborném fóru, ani na semináři, který v půli prosince ministerstvo uspořádalo k léčbě nedokrevnosti dolních končetin u diabetiků kmenovými buňkami, nezaznamenal, že by odborníci přínos léčby zpochybnili.

Také na jednání sněmovního zdravotního výboru přednesli závěry studií, podle nichž zachrání nohu zhruba 60 procentům pacientů. Někteří poslanci ale nechtěli, aby se léčba, podle nich málo vyzkoušená, hradila z veřejných peněz. Odkazovali na granty, o ně se ale podle ministerstva pro letošek muselo žádat už loni. Hrazení z veřejných peněz napadl také ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pojišťovny podle Philippa mohou podle platného zákona uhradit novou léčbu už teď, tedy i bez zařazení do seznamu výkonů, pokud se prokáže, že je to pro nemocného jediná možnost. Stejně je nyní hrazena léčba protonem.

Pokud vydá komise jednoznačné doporučení, rozhodne ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), zda léčbu do seznamu zařadí. Philipp uvedl, že nemůže nic slibovat předem, obvykle ale ministr na doporučení komise dá. Do seznamu zdravotních výkonů, a tedy do úhrad, by se léčba mohla dostat od ledna 2016, v případě novelizace i dřív.

Léčba kmenovými buňkami by stála pojišťovny pro jednoho pacienta 100.000 korun, náklad na amputovaného pacienta je kolem 400.000 korun. Metoda je vyzkoušena na více než 1500 nemocných ve světě, v ČR se jí věnují dvě centra, do budoucna by jejich počet mohl stoupnout na čtyři až pět.

-čtk-