Do budoucna by mohli méně majetní lidé dostat přidáno na sociální služby. Přibýt by mělo také komunitních center. Foto: Koláž ZD

MPSV má za úkol posoudit, zda přidá méně majetným na kvalitní sociální služby

Postižení či senioři by na zajištění péče nemuseli v budoucnu od státu dostávat jen příspěvek na péči. Ministerstva práce a financí mají letos vypracovat studii o zavedení a fungování „individualizované platby“ pro méně majetné lidi. Ti by si díky této podpoře mohli zaplatit kvalitní sociální služby. Počítá s tím Národní strategie rozvoje sociálních služeb na rok 2015. Dokument včera schválila vláda.

 

Strategii sepsalo ministerstvo práce. Týká se jen letošního roku. Od letoška dotace na sociální služby začaly místo resortu rozdělovat kraje. Od příštího roku by systém měla změnit novela o sociálních službách. Na roky 2016 až 2020 tak chce ministerstvo s experty připravit další dokument.

Pro letošek počítá s opatřeními ke zvýšení kvality služeb, ke změnám ve financování či k zajištění péče. Chystat a posuzovat se mají hlavně jednotlivé legislativní úpravy.

Resorty práce a financí mají „vedle příspěvku na péči rozpracovat studii proveditelnosti zavedení a fungování individualizované platby“. Podle autorů má méně majetným lidem „vyrovnat znevýhodnění“ a umožnit jim pořídit si sociální služby podle svých potřeb. Na analýzu by se mohly využít dva miliony korun z Evropského sociálního fondu. Výsledky by měly být příští rok.

Podle strategie jednotlivé kraje své plány rozvoje služeb sestavují různě. Jednotně se nevykazuje v regionech ani kapacita zařízení či další údaje. Liší se také podíl krajů a obcí na financování. Kvalita služeb či přínos příspěvku se nehodnotí podle toho, jak příjemcům zlepšují život. „Příspěvek na péči by měl být poskytován k zajištění pomoci a podpory v takovém rozsahu, který odpovídá objektivní potřebě osoby,“ uvádí autoři. Nynější systém podle nich nezohledňuje „neformální péči“, tedy opatrování příbuznými či známými.

Ministerstvo práce má letos připravit změny financování. To nynější je podle strategie dlouhodobě neudržitelné, společnost totiž stárne a nároky na péči i náklady rostou. Jednotlivé druhy služeb by měly mít stejné dotace v celé ČR. Poskytovatelé tak předem vědí, kolik peněz by mohli dostat. V dalších měsících pak upřesňují, kolik získali z jiných zdrojů. Případný přeplatek státu vrátí.

Vzniknout by měl návod pro výpočet obvyklých nákladů u jednotlivých druhů služeb. Začít má příprava legislativního návrhu, podle něhož by kraje a obce měly povinnost se na financování podílet. Resort začne také chystat úpravu zákona tak, aby všechny kraje a obce plánovaly zajištění služeb stejným způsobem. Připravit chce i požadavky na odbornost pracovníků, kteří se potřebným věnují a zařízení řídí.

Dál by měl klesat také počet lidí v ústavech. Přibýt by mělo naopak komunitních služeb, aby postižení a senioři mohli s pomocí žít doma. Využít by se mohla miliarda z EU. Ministerstvo práce počítá i se zahájením debaty o podpoře neformální péče.

-čtk-