Na pomoc zraněným v zahraničních konfliktech by letos mělo jít 50 milionů korun. Foto: Medevac.cz

Na humanitární program Medevac půjde letos 50 milionů korun

Vláda včera schválila pokračování humanitárního programu Medevac pro letošní rok. Na pomoc lidem, kteří byli zraněni v zahraničních konfliktech, se letos počítá s částkou 50 milionů korun. Peníze půjdou z vládní rozpočtové rezervy a prostředků ministerstva vnitra. Sdělil to Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva vnitra.

 

Česko se chce podobně jako v minulých letech zaměřit na léčbu pacientů v tuzemských nemocnicích, vysílání lékařů do zemí postižených konfliktem nebo stáže zahraničních lékařů v tuzemských nemocnicích.

Podle Korbela by schválení plánu na letošní rok mělo umožnit rychlejší, efektivnější a účelnější reakci na zdravotní a humanitární potřeby v postižených regionech. Program Medevac pomáhá hlavně dětem, starším lidem nebo ženám, které se nacházejí ve vážném zdravotním stavu.

Od loňského roku, kdy vypukly konflikty v Sýrii a Ukrajině, se Medevac zaměřil i na dospělé pacienty zraněné v bojích. Čeští lékaři také v Jordánsku operovali syrské děti s vrozenými srdečními vadami.

Program Medevac spadá pod ministerstvo vnitra, podílí se na něm také ministerstvo zahraničí a obrany. Od roku 1993 se jeho prostřednictvím v českých nemocnicích léčilo 210 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Ruska, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

-čtk-