Komplexní onkologické centrum Pardubického kraje tvoří dva spolupracující subjekty, společnost Nemocnice Pardubického kraje a soukromá firma Multiscan. Centrum nyní dostalo od ministerstva status vysoce specializované onkologické péče pro dospělé do konce roku 2019. Foto: nemocnice-pardubice.cz

Pardubická onkologie se vrátila mezi vysoce specializovaná centra

Léčba nádorových onemocnění v pardubické nemocnici se znovu vrátila do sítě špičkových center. Ministerstvo zdravotnictví udělilo pracovišti status centra vysoce specializované onkologické péče pro dospělé do konce roku 2019, informoval mluvčí nemocnice Dušan Korel. Komplexní onkologické centrum Pardubického kraje tvoří dva spolupracující subjekty, společnost Nemocnice Pardubického kraje a soukromá firma Multiscan. 

 

Pracoviště přišlo o status specializované péče koncem roku 2008 po auditech zadaných ministerstvem zdravotnictví. Společnost Multiscan, která zajišťuje radioterapii a ambulantní část klinické onkologie, později začala spolupracovat s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové. V Pardubicích má osm ambulancí, které poskytují aplikaci cytostatické, hormonální a biologické léčby, konziliární služby a dispenzarizaci pacientů. V Pardubickém kraji poskytuje tuto péči prostřednictvím detašovaných ambulancí klinické onkologie v Chrudimské, Orlickoústecké a Svitavské nemocnici.

Pardubické onkologické centrum poskytuje péči velké spádové oblasti, ve které žije přibližně 700.000 obyvatel. Patří do ní i část Středočeského kraje. Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) znamená návrat onkologické péče na nejvyšší odbornou úroveň také možnost dalšího čerpání evropských dotací.

Status specializovaného pracoviště ztratila před šesti lety i pardubická kardiologie. Do sítě špičkových kardiocenter se vrátila v roce 2012. Komplexní kardiovaskulární centrum vytvořila pardubická nemocnice se soukromými firmami, které zajišťují některá vyšetření, léčbu i zákroky. Jsou to firmy Artur Koblitz a Kardiologické centrum Agel (dříve Kardio-Troll), kardiologie také spolupracuje s Fakultní nemocnicí Hradec Králové.

-čtk-