"Popisují, že slyšeli a viděli duchy, kteří na ně promlouvali a kteří měli být duchy lidí, které zabili v bitvě - to je přesně stejný prožitek dnešních vojáků, kteří se zúčastnili bojů," tvrdí vědci, kteří analyzovali texty starověké Mezopotámie. Foto: Base Camp Hope

Posttraumatická stresová porucha je zřejmě stará jak lidstvo samo

Posttraumatická stresová porucha (PTSP), která vzniká jako reakce na vypjatou či život ohrožující událost, může být na základě písemných pramenů doložena nejméně do roku 1300 před naším letopočtem. Tvrdí to podle BBC vědci z anglické Anglia Ruskinovy univerzity s tím, že tento syndrom je pravděpodobně stejně starý jako sama lidská civilizace. 

 

Vědci uvádí, že analýzy překladů textů ze starověké Mezopotámie odhalily stavy tehdejších vojáků, které by současná doba diagnostikovala jako posttraumatické stresové poruchy. V textech se mimo jiné uvádí, že bojovníky „navštěvovali duchové, kterým čelili v bitvě“.

Nové informace o PTSP v historických pramenech tak posouvají dosavadní hranice toho, jak hluboko do minulosti je možné syndrom doložit. Dosud se podle profesora Jamieho Hughese za první zmínku o posttraumatické stresové poruše považoval dokument antického historika Hérodota. Ten popsal slepotu, která v souvislosti s bitvou u Marathonu postihla válečníka Epizela. Hérodotos uvádí, že Epizelos během střetu mezi Atéňany a Peršany v roce 490 před naším letopočtem „náhle přišel o zrak, aniž by se ho cokoli dotklo“ a že „po zbytek života již zůstal slepým“.

Hughes ve své práci pojmenované Nic nového pod sluncem, že stavy odpovídající PTSP jsou zdokumentované v textech z asyrského období mezi lety 1300 až 609 před naším letopočtem. V té době muži trávili jeden rok na strategických stavbách říše, poté rok v armádě a třetí rok u svých rodin, následně se cyklus opakoval, poznamenala BBC.

„Popisují, že slyšeli a viděli duchy, kteří na ně promlouvali a kteří měli být duchy lidí, které zabili v bitvě – to je přesně stejný prožitek dnešních vojáků, kteří se zúčastnili bojů,“ uvedl Hughes.

Posttraumatickou stresovou poruchou se v minulosti zabýval mimo jiné i známý neurolog a psycholog Sigmund Freud, který pátral po zdroji fyzických a psychických problémech vojáků první světové války, kteří neutrpěli žádná větší zranění. Jako diagnóza byla PTSP klasifikována americkými psychiatry po výzkumech psychických stavů vysloužilců z válek v Koreji a Vietnamu.
-čtk-