Denně se ve Spojených státech k smrti upije šest lidí. To je dost. Ilustrační foto: Withlovefay.com

Smrtící skóre alkoholu roste a další malé velké zprávy

Alkohol v USA zabíjí šest lidí denně. Tmavé maso přispívá k rakovině. Kalorická bomba. Jak oklamat metabolismus. Když se opijí zpěváčkové.

 

 

 

ALKOHOL VE SPOJENÝCH STÁTECH ZABÍJÍ ŠEST LIDÍ DENNĚ

Svět se probral z novoroční kocoviny a vzápětí na to byla zveřejněna statistika, podle které alkohol jen ve Spojených státech zabíjí šest lidí denně.

Podle údajů amerického Centra pro výzkum a kontrolu chorob zabil alkohol v roce 2014 ve Spojených státech 2200 lidí. Nejedná se přitom o úmrtí způsobená komplikacemi alkoholismu ani o počet případů úmrtí způsobených opilými lidmi. Oněch více než dva tisíce lidí zemřelo na otravu alkoholem – a tady zase připomeňme, že se nejedná o nekvalitní alkohol nebo různé samohonky. Typický člověk, který v USA loni zemřel na otravu alkoholem, je bílý muž ve věku 35 až 64 let. Kupodivu se snižuje počet úmrtí mezi původními obyvateli Ameriky a mezi domorodým obyvatelstvem na Aljašce, stejně se ale jedná o hrůzně vysoká čísla.

Co se týče počtu úmrtí způsobených komplikacemi a riziky spojenými s nadměrným pitím, přesáhl jejich počet osmdesát tisíc. Celkem ve Spojených státech rizikově pije 38 milionů lidí.

 

KDO JÍ ČERVENÉ MASO, VYSTAVUJE SI ZVÝŠENÉMU RIZIKU RAKOVINY

Konzumace červeného masa bývá obecně uváděna do přímé souvislosti s rozvojem některých druhů rakoviny. Američtí vědci z University of California usoudili, že se jim podařilo rozluštit princip zvýšené karcinogennosti tmavého masa.

Tmavé maso je karcinogenní, tvrdí vědci. Ilustrační foto: Newseveryday.com
Tmavé maso je karcinogenní, tvrdí vědci. Ilustrační foto: Newseveryday.com

Výzkumníci se zaměřili na molekulu cukru Neu5Gc (kyselina N-glykolyl-neuraminová, patří mezi polysacharidy označované jako glykany), která byla nalezena v rakovinných tkáních, ale lidské tělo jí na rozdíl od ostatních masožravců z řad savců přirozeně neprodukuje. Přijímá ji v potravě. Jako nejrizikovější se ukázalo hovězí, bizoní, vepřové a jehněčí maso.

Cukr Neu5Gs podle kalifornských vědců spouští imunitní odpověď, která v těle vyvolává zánět, který důsledku přispívá k růstu nádoru. Dlouhodobé vystavení tomuto cukru způsobilo u pokusných myší zvýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny na pětinásobek. Nejčastěji se přitom u nich vyvinuly nádory v játrech.

 

ZAČALA DISKUZE O KALORICKÉ VYDATNOSTI POTRAVIN

Abychom byli přesní – nejedná se o diskuzi týkající se vydatnosti potravin jako takových, ale o údaje uváděné při jejich prodeji. Ty totiž mnohdy nejsou korektní.

Údaje o kalorické hodnotě potravin jsou nejasné. Ilustrační foto: Flickr
Údaje o kalorické hodnotě potravin jsou nejasné. Ilustrační foto: Flickr

Prodejci potravin uvádějí nesmírné množství informací o nich: od složení, výskytu alergenů až po údaje o kalorické hodnotě. A právě tento údaj se stal předmětem velmi zajímavé diskuze. Jejím základem je tvrzení, že tyto údaje nejsou korektní. Nezohledňují totiž, že se kalorická hodnota potravin při jejich kuchyňské úpravě mění. Na tom je koneckonců celé kulinární umění založené. Naši pravěcí předci se vařením snažili z potravin dostat co možná nejvíc energie. Třeba brambory mají za syrova úplně jiné kalorické hodnoty, než pokud se uvaří, opečou nebo pokud se z nich udělá kaše.

Otázkou ovšem je, jak na potravinách uvádět korektní hodnoty. Pokud bychom totiž chtěli na etiketách uvádět například seznam změn kalorické hodnoty při kuchyňské úpravě, mohli bychom se docela lehce dostat do stavu, kdy bychom si třeba k už zmíněným bramborám museli kupovat příbalový leták, jehož tisk by byl dražší než samotné brambory.

 

HUBNOUT BY SE MĚLO DÁT POMOCÍ TRIKU, KTERÝ ZMATE METABOLISMUS

Vědci ze Salkova institutu vyvinuli prostředek na hubnutí, založený na triku, který přelstí lidské tělo jako zdatný iluzionista. Na rozdíl od většiny léků proti hubnutí se tento přípravek s účinnou látkou zvanou fexaramin, která cílí na metabolický regulátor FXR neuvolňuje do krevního oběhu, ale zůstává v trávicí soustavě a má tím pádem méně nežádoucích účinků.

U laboratorních myší fexaramin zastavuje přibírání tělesné hmotnosti, snižuje cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a také omezuje záněty. To ho předurčuje jako skvělého kandidáta pro brzké zahájení klinických testů na lidech.

Podle šéfa výzkumu Ronalda Evanse fexaramin funguje jako imaginární jídlo. Vyvolává stejné signály, jako když tělo pozře spoustu jídla a začne si vytvářet místo, aby ho mělo kam ukládat. Jenže s fexaraminem nepřijdou žádné kalorie. Podle americké agentury Centers for Disease Control and Prevention (CDC) je teď v USA více než třetina dospělých obézních a více než 29 milionů lidí s cukrovkou. Jak obezita tak i cukrovka zvyšují náklady na zdravotnictví, také zvyšují riziko zdravotních komplikací a každopádně zkracují život. Fexaramin by mohl významně pomoct, pokud uspěje v klinických testech.

 

KDYŽ SE PTÁCI OPIJÍ, ZPÍVAJÍ HODNĚ A FALEŠNĚ

Autor digestu s podivem zjišťuje, že mu v síti během prvního týdne nového roku uvízly samé zprávy tak či onak spojené s potravou. Nejspíš to budou dozvuky dietní nezřízenosti spojené s oslavami konce jednoho a začátku nového roku. Když už jsme tedy zabrousili na tuto půdu, zůstaňme na ní.

Christopher Olson z Oregon Health and Science University zjistil, že když se alkoholem ze zkvašeného ovoce opijí zpěvní ptáci, končívá to s nimi stejně jako s nestřídmými lidskými pijany.

Když se zebřička opije, zpívá stejně špatně jako člověk. Foto: Facebook
Když se zebřička opije, zpívá stejně špatně jako člověk. Foto: Facebook

Pokus prováděl na drobných pěvcích zebřičkách pestrých (Taeniopygia guttata), které se učí a vytváří zvuky nápadně podobným způsobem jako lidé, a proto se používají jako model při studiu lidského hlasového učení.

Samečky zebřiček rozdělili vědci do dvou skupin. Polovině dávali pít čtyři dny ovocnou šťávu, druhé polovině jí vylepšili 6,5 procenty alkoholu. U těch, které požily alkohol, byl zpěv pomalejší, tišší a méně zřetelný. Současně ale zebřičky zpívaly daleko víc – a ve srovnání se střízlivými kolegyněmi měly také potíže s „udržením melodie.“

A příští týden se budeme věnovat zase něčemu úplně jinému.

Ondřej Fér