Kritické myšlení je třeba použít, i když přichází nějaká zpráva o zdraví ze světa, také v renomovaných médiích se mohou splést. Foto: Sciencefiles

Světová média špatně interpretovala studii o rizicích rakoviny a co ta česká?

Za úplné „bláboly“ označil britský expert na biostatistiku a biodiverzitu Bob O’Hara sérii zpráv o údajných příčinách onemocnění rakovinou, které se počátkem ledna objevily na různých zpravodajských webech. Jejich autoři prý špatně interpretovali závěry ze zprávy amerických vědců uveřejněné v odborném časopisu Science v tom zavádějícím smyslu, že většinu typů rakoviny vyvolávají nahodilé mutace buněk, nikoliv genetické předpoklady či rizikové faktory. V Česku zprávu přejala ČTK a od ní mnohá další média.

 

„Novináři, prosím, zjistěte si alespoň základní informace, než se pustíte do psaní o vědě,“ vyzval O’Hara žurnalisty v britském listu The Guardian.

Novináři ze zdravotnických rubrik různých zahraničních médií, z nichž čerpala i ČTK, prezentovali čtenářům nové poznatky výzkumu amerických vědců. Ti podle nich údajně došli k závěru, že ve většině (nebo dvou třetinách) případů onemocnění rakovinou u dospělých jde „o biologickou smůlu“, zapříčiněnou nahodilou mutací DNA při běžném buněčném dělení.

Práce výzkumného týmu z Univerzity Johnse Hopkinse, zveřejněná pod názvem Variace rizik rakoviny u tkání může být vysvětlena počtem buněčných dělení, ale nic takového neukázala, zdůraznil O’Hara. Autoři zprávy Bert Vogelstein a Cristian Tomasetti vyzdvihují, že jejich studie vysvětluje variace rizik zhoubných nádorů, neobjasňuje ale absolutní riziko rakoviny.

Česká odezva

Od ČTK zprávu přijala většina zpravodajských serverů. Jistě ne každého redaktora ve službě napadne, že zprávu, která popírá všechno, co dosud lékaři o rakovině říkali, je třeba brát s rezervou. Mnozí se třeba věnují jiným oblastem, než zdraví. Přesto se onen den (2. ledna) během svátků našli tací, kterým zpráva příliš „nevoněla“ a raději se přeptali.

 

Servery, které zprávu přejaly a připojily běžný titulek:

Novinky.cz U většiny typů rakoviny měli lidé prostě jen smůlu, zjistili vědci

Echo24.cz Rakovina je věcí smůly. Nezáleží na genech, ani životním stylu

Český rozhlas U většiny typů rakovin měli nemocní jen ‚biologickou smůlu‘, tvrdí studie

Aktuálně.cz Nezdravý životní styl? Ne, většina nádorů vznikne náhodou

 

Servery, které také zprávu přejaly a v titulku se  „vysmály“ zdravému životnímu stylu:

Lidovky.cz Žijte zdravě, rakovina vás stejně nemine. Prostě máte smůlu

Týden.cz  Žijte jakkoli zdravě, rakovina vás stejně dostane

Server, který – sice s otazníkem – avšak v titulku přidal svůj výklad, jak lze údajné závěry studie převést do života:

EuroZprávy.cz Poprask: S rakovinou je to jinak. Klidně kuřte čtyřicet denně?

 

A teď dva servery, které zaslouží pochvalu. Redaktoři reagovali hned a zeptali se onkologů (pochvalme i české odborníky, protože nezaváhali a s údajnými závěry nesouhlasili):

Česká televize Nová studie k rakovině: Není to jen vina genů, je to spíš smůla (škoda, že tady nebyl opraven titulek)

A největší pochvalu dostává server, který i v titulku naznačil, že se zprávou není něco v pořádku.

iDnes.cz: Za dvě třetiny rakovin může náhoda, tvrdí vědci z USA. Onkolog nesouhlasí

Inu, je to obtížné – zpráva letěla po trase: USA, vědci – ČTK a v běžném chodu redakce se zdála bez problémů. Poučení je jednoduché, i u zpráv ze zahraničí, které bere ČTK z renomovaných zdrojů, je třeba pečlivě číst. Jakmile je něco příliš revolučního, bourajícího všechny dosavadní znalosti, je třeba zbystřit a kriticky myslet a nejlepší je se zeptat nějakých našich odborníků. Jak vidno, ošálit se nedají.

Pro přesnost dodáváme, že tento článek vznikl na základě článku ČTK, která Boba O’Haru citovala 10. ledna zde.

-red, čtk-