Do oficiální kampaně ke screeningovým vyšetřením rakoviny se zapojil také herec Jan Čenský, Chantal Poullain či Ilona Svobodová. Projekt potrvá do poloviny roku. Foto: bezrakoviny.cz

Adresné zvaní funguje. Nejvíce motivuje k vyšetření rakoviny tlustého střeva

Adresné zvaní na prohlídky přináší svoje ovoce. Od ledna loňského roku, kdy pozvánky do schránek začaly pacientům chodit, se zvýšila nejen účast na samotných vyšetřeních, ale také návštěvnost odborných webových stránek o onkologických onemocněních Onkoportál.cz. Nejvyhledávanější přitom byla rakovina tlustého střeva, na jejíž vyšetření se zaměřuje i adresné zvaní a v jejímž výskytu jsou Češi na světové příčce číslo jedna. Na prevenci nádorových onemocnění dnes upozorňuje také Světový den rakoviny.

 

Největší česká zdravotní pojišťovna, která loni pozvala dopisem na vyšetření 1,2 milionu klientů, zaznamenala díky pozvánkám nárůst účasti na zvolených screeningových programech téměř o sto tisíc pacientů jen u rakoviny tlustého střeva. Největší ohlas byl v Praze a Středočeském kraji, a to právě v souvislosti s vyšetřením, které může včas odhalit počínající nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku.

„I když absolutní údaje jsou zatím dostupné jen za prvních jedenáct měsíců loňského roku, trend je jednoznačný – v roce, kdy pojišťovna posílala klientům pozvánky na prohlídky a v médiích běžela doprovodná kampaň, přišlo v hlavním městě a okolí na vyšetření shodně téměř o 38 procent lidí více než v roce předchozím. Na třetím místě skončil Liberecký kraj s nárůstem o více než 32 procent. Nad celorepublikový průměr se pak dostaly ještě jižní Čechy (28,3 procenta), Vysočina (27,6 procenta) a těsně i Královéhradecký kraj (26,9 procenta) a Pardubický kraj (26,7 procenta). V Jihočeském kraji pak VZP zaznamenala největší nárůst, co se týče meziročního srovnání docházky žen na mamografické vyšetření, s jehož pomocí lékaři mohou vyloučit, že se ženě netvoří nádor v prsu. Za Jihočeským krajem s nárůstem 15,7 procenta skončil jako druhý Zlínský kraj (14,6 procenta) a třetí byl Pardubický kraj (11,8 procenta). Nad republikový průměr dosáhl také Ústecký kraj (8,2 procenta), Královéhradecký kraj (7,9 procenta), Středočeský kraj (7,5 procenta) a Karlovarský kraj (sedm procent). U screeningu rakoviny děložního hrdla se čísla za loňský rok výrazněji neliší od stejného období roku 2013. V obou letech se počet prohlídek pohybuje nad hranicí jednoho milionu,“ popisuje Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Pozvánky dostávají do schránek ti pojištěnci, kteří mají na preventivní onkologické prohlídky ze zákona nárok, ale už několik let se jich nezúčastnili. Cílovou skupinou u rakoviny tlustého střeva a konečníku jsou muži i ženy ve věku od 50 do 70 let, u screeningu rakoviny prsu ženy ve věku od 45 do 70 let a u rakoviny děložního hrdla ženy ve věku od 25 do 70 let. Hranice 70 let je stanovena jen pro účely tohoto projektu, i nadále ale probíhají screeningová vyšetření bez omezení horní věkovou hranicí. Letos dostanou pozvánku ti, kdo na tu loňskou nereagovali. Už v lednu VZP rozeslala takových dopisů 177 tisíc.

Informace ověřené odborníky

Právě adresné zvaní může být jedním z důvodů, proč loni raketově narostla návštěvnost specializovanému informačnímu webu Onkoportál.cz. V porovnání s rokem 2013 se počet totiž uživatelů skokově zvýšil o 190 procent. Z celkových více než 78 tisíc reálných uživatelů přitom celé tři čtvrtiny tvořili noví návštěvníci. Nejvíce vyhledávané diagnózy byly karcinom tlustého střeva, plic, štítné žlázy a prsu. „Je pochopitelné, že se lidé zajímají hlavně o ty druhy nádorů, jejichž výskyt je ve společnosti markantní – karcinom plic u mužů a karcinom prsu u žen. Je potřeba si uvědomit, že rakovina je skutečná hrozba pro zdraví populace. V posledních letech totiž ročně počet nově hlášených nemocných jedinců roste přibližně o pět procent. Ze statistik navíc vyplývá, že onkologický nález bude během svého života mít každý třetí obyvatel České republiky,“ varuje docentka Petra Tesařová z Onkologické kliniky VFN v Praze.

„Je dobře, že se Onkoportálu daří navést zájemce o informace o rakovině na své stránky, odkud jsou pak směřováni na weby ověřené onkology. Klesá tak riziko, že se tito lidé budou řídit nepodloženými a často i škodlivými radami samozvaných léčitelů. Když pacient, jeho rodina nebo i běžný zdravý člověk, který se o problematiku zajímá, přijde na Onkoportál, zadá na hlavní stránce hledaný výraz. Web mu pak nabídne stránky, které se daným tématem zabývají. Každý takový zdroj je přitom ověřován dvěma odborníky nezávisle na sobě. Návštěvník tak má jistotu, že se dozví skutečně validní informace,“ říká docentka Tesařová.

Roadshow: Dnes v Hradci Králové

Společně s projektem adresného zvaní nyní běží v ČR informační kampaň. Ta nyní odstartovala třetí a poslední etapu, která potrvá do konce června. Akci doprovází osvětová roadshow, která navštíví celkem jedenáct měst (během prvních dvou etap už jich navštívila čtrnáct). Mimo jiné přímo s odborníky si tak lidé mohou právě dnes popovídat v Hradci Králové (OC Atrium, Dukelská třída 1713/7). Kompletní trasu roadshow najdete na webu MZ ČR www.bezrakoviny.cz.

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) ve světě ročně umírá na onkologická onemocnění téměř osm milionů lidí. V České republice zemře na rakovinu každý rok až 30 tisíc osob. Česko si pak v Evropě drží strašidelné prvenství ve výskytu nádorů ledvin, tlustého střeva a děložního hrdla. Proti HPV virům, které mohou rakovinu děložního hrdla způsobit, se přitom jde očkovat. Na předních evropských příčkách se ČR nachází také v případě nádorových onemocnění slinivky břišní, kůže a ovarií.

Na klip ke screeningovému programu se můžete podívat zde:

-mk-