Mor je bakteriální onemocnění známé od starověku, které z planety nikdy nezmizelo. Ve středověku byl dýmějový mor známý jako "černá smrt" a v tehdejší Evropě zabil odhadem 25 milionů lidí. Foto: Wikipedie

Na Madagaskaru řádí mor. Od loňska zabil už 71 lidí

Na nákazu morem zemřelo od loňského podzimu na Madagaskaru už 71 lidí, celkem se s nebezpečnou bakteriální chorobou léčily skoro tři stovky pacientů. Uvedla to včera Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž v této africké zemi počet případů moru v posledních letech stále stoupá.

 

Madagaskar se s morovou nákazou, kterou šíří krysy a blechy, které tito hlodavci hostí, potýká pravidelně téměř každý rok od roku 1980. V posledních třech letech ale nemocných výrazně přibývá. Nakažené blechy mohou člověka infikovat dýmějovým morem, který se typicky projevuje hnisavým zánětem mízních uzlin, dá se ale dobře léčit antibiotiky. V centrální části země se však loni v prosinci objevil i mnohem nebezpečnější plicní mor, který může nemocného zabít během 24 hodin, pokud není ihned nasazena potřebná léčba.

Mor je bakteriální onemocnění známé od starověku, které z planety nikdy nezmizelo. Ve středověku byl dýmějový mor známý jako „černá smrt“ a v tehdejší Evropě zabil odhadem 25 milionů lidí. Nyní sužuje obyvatele nejen na Madagaskaru, ale například i v Kongu. Vědci zaznamenali v tomto století také případy onemocnění v některých místech Asie, především v Číně a Afghánistánu.

-čtk-