V léčbě rakoviny by měl pomáhat mimořádně odolný imunoglobulin velbloudů, alpak a lam. Ilustrační foto: Pixabay

Velbloudí proteiny umí pronikat do rakovinných buněk a ničit je

Imunoglobulin velbloudů, alpak a lam má schopnost proniknout do buněk napadených rakovinou a zničit je. Zjistili to vědci z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis.

 

Protilátky obsažené v krvi jiných savců, ať už jde o člověka, opice, krysy nebo prasata, do rakovinných buněk proniknout nedokáží. Podle vedoucího výzkumu Davida T. Curriela zjištění, že velbloudí protilátky dokáží ničit rakovinu, otvírá široké možnosti dalšího výzkumu, na jehož konci by snad už konečně mohl být efektivní lék na rakovinu. Rakovinné buňky totiž dokáží unikat imunitnímu systému – a právě to z nich tvoří takové nebezpečí.

David Curriel vysvětlil, že princip léčby pomocí velbloudích proteinů by měl být založený na vložení viru, který by společně s imunoglobulinem vnikal do rakovinou postižených buněk. Ničivý virus by potom v rámci bujení rakovinných buněk pronikal do dalších a dalších z nich – a ničil je. Zdravé buňky by zůstávaly nenapadené. Velbloudí imunoglobulin totiž zdravé buňky “vynechává.”

“Po celá desetiletí vědci do rakovinných buněk vpravovali různé typy virů a protilátek, ale v celkově nestabilním prostředí nic z toho nemělo kýžený efekt,” citoval Curriela web Medical News Today.

Velbloudí imunoglobulin má ve srovnání s protilátkami člověka nebo třeba při pokusech často využívaným myším imunoglobulinem menší rozměry, současně je ale daleko “vytrvalejší” a je schopen překonávat i podmínky uvnitř rakovinotvorného systému.

Před týmem doktora Curriela je ještě dlouhá cesta, ale leccos nasvědčuje tomu, že by na jejím konci mohla být efektivní léčba rakoviny. Curriel a spol. koneckonců už pracují na způsobu jak do velbloudího imunoglobulinu zapracovat nanotechnologické roboty, jejichž úkolem by byla cílená distribuce protirakovinných látek.

Rakovina patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Jen v České republice jí ročně onemocní zhruba sedmasedmdesát tisíc lidí, sedmadvacet tisíc lidí ročně na rakovinu umírá. Ve výskytu rakoviny tlustého střev je Česko první na světě; nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů je rakovina plic, u žen se jedná o rakovinu prsu.

Ondřej Fér