Tajemník ministra financí Adam Vojtěch míří do dozorčí rady České průmyslové zdravotní pojišťovny pojišťovny. Foto: Tomáš Cikrt

Babišův tajemník dohlédne na Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu

Vláda již poněkolikáté mění složení orgánů zdravotních pojišťoven. Dnes by měla na svém zasedání na návrh Andreje Babiše obměnit zástupce ministerstva financí v dozorčích radách tří zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Do funkcí přicházejí třicátníci přímo z ministerstva financí. Mezi nimi i Adam Vojtěch, tajemník Andreje Babiše. 

 

Ministr financí navrhuje vládě odvolat Mgr. Jitku Šálovou z dozorčích rad Zaměstnanecké pojišťovny Škoda (ZPŠ) a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV) a Ing. Sybilu Bergerovou  z dozorčí rady České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP).

S okamžitou platností by dnes měli být jmenováni do dozorčích rad ZPŠ Mgr. et Mgr. Jan Alexa, ZPMV Ing. Jakub Haas a ČPZP  Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch.

Právník Adam Vojtěch je již čtenářům Zdravotnického deníku dobře znám, neboť vede skupinu pro zdravotnictví při ministerstvu financí, která usiluje o „ztransparentnění“ finančních toků. Složení skupiny navrhla Andreji Babišovi novinářka Iva Bezděková (psali jsme o tom zde) a jejím členem je i jednatel firmy SW Lab a bývalý náměstek ministerstva zdravotnictví Petr Sláma. Společnost SW Lab za podivných okolností zpracovala data od zdravotních pojišťoven a vytvořila analýzu, o níž jsme psali zde). Oficiální funkcí Adama Vojtěcha, kterou zastává zhruba rok, je „tajemník ministra financí“. Za ministerstvo je místopředsedou představenstva firmy PRISKO a.s. a členem představenstva THERMAL-F a.s. Před nástupem na ministerstvo působil jako právník společnosti AGF Media a.s. zodpovědný za servis pro mediální skupinu MAFRA, a.s. a společnost LONDA, spol. s r.o.  Devětadvacetiletá hvězda z Babišova týmu má zkušenosti z Bruselu (reprezentace vydavatelů a mediálního průmyslu), advokátní kanceláře (Čermák a spol.), velvyslanectví ČR v Dublinu, městského soudu a vedla prestižní právnický spolek Všehrd. Kromě toho je Adam Vojtěch zpěvákem a skladatelem, který prošel i soutěží Česko hledá superstar.

Ekonom Jakub Haas, podle informací našeho deníku stále člen TOP09, byl šest let zástupcem vedoucího oddělení komunikace ministerstva financí, tedy v době, kdy byl ministrem Miroslav Kalousek. V roce 2013 se stal vedoucím oddělení zdravotnictví a veřejného zdravotního pojištění ministerstva financí, kam ho povýšil tehdejší šéf resortu Jan Fischer. V této funkci je dodnes, zastupuje ministerstvo v dozorčí radě a rozhodčím orgánu VZP a ve správní radě Oborové zdravotní pojišťovny (OZP).

Absolvent několika různých oborů na fakultě sociálních věd a na přírodovědecké fakultě –  Jan Alexa -začínal jako referent oddělení interního auditu ministerstva kultury.  Několik let pak strávil na ministerstvu zdravotnictví jako referent oddělení analýz a poradců a oddělení úhradových mechanismů. Od loňského roku působí na ministerstvu financí, je opět referentem, tentokráte

oddělení zdravotnictví a veřejné zdravotní pojištění. V letech 2010 až 2013 byl členem správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny.

-cik-