Ředitel Nemocnice Na Homolce nyní učinil zásadní krok: odřízl dceřiné společnosti od účetnictví Homolky a vrátil ho zpátky do nemocnice. Foto: Tomáš Cikrt

Homolka začne od dubna účtovat vlastními silami

Včerejším podpisovým aktem došlo k ukončení spolupráce se společností HOLTE s.r.o., která zajišťovala dodávku účetních, ekonomických a dalších služeb Nemocnici Na Homolce, a to i prostřednictvím společnosti Bialešová s.r.o. Některé ekonomické agendy již Nemocnice Na Homolce převzala v průběhu minulých měsíců a od 1. dubna začne vést i účetnictví vlastními silami. Oznámilo to vedení nemocnice, které tak prý dovrší několikaměsíční úsilí o nápravu dlouholeté „nestandardní“ situace.

 

Ing. Emilie Bialešová zároveň odchází z pozice jednatelky jedné z dceřiných společností, a to právě Holte, s.r.o. Dosud bylo účetnictví Nemocnice Na Homolce – stejně jako některé další organizační, administrativní či obchodní činnosti – zajišťováno vlastními dceřinými společnostmi. Tento model v nemocnici fungoval řadu let, ale v poslední době byl kritizován, a proto ředitel nemocnice Dr. Ing. Ivan Oliva dostal při svém nástupu do funkce (k 1. říjnu 2014) od ministra zdravotnictví za úkol mimo jiné převést externě zajišťované činnosti zpět do nemocnice a systém dceřiných společností zrušit.

Dokončení přípravných prací na převedení účetnictví ve velmi krátkém časovém horizontu, je úspěchem nového vedení. Ředitel nemocnice Ivan Oliva k tomu říká: „Několikrát jsme v uplynulém období čelili dotazům, zda nepostupujeme příliš pomalu. Já se ale naopak domnívám, že přesun účetnictví probíhá nejrychleji, jak je to možné. Když jsem se svým týmem před půl rokem do nemocnice přišel, neexistoval tu plnohodnotný ekonomický úsek a většina ekonomických agend byla outsourcována. Převést zpracování účetnictví do takových podmínek a bez náležité přípravy by byl obyčejný hazard s provozem nemocnice – není to žádná malá firma, ale složitá organizace s třímiliardovým obratem a dvěma tisíci zaměstnanců.“

Integrační proces bude pokračovat dalšími kroky, kterými budou pod Nemocnici Na Homolce postupně převedeny i veškeré ostatní činnosti zajišťované dosud dceřinými společnostmi tak, aby nebyla ohrožena péče o pacienty, která je hlavním posláním nemocnice.

-TZ NNH-

Přeštěte si také rozhovor s ředitelem nemocnice Ivanem Olivou.