Lenka Teska Arnoštová, advokátka a dlouholetá úřednice ministerstva zdravotnictví odkud odešla po nástupu Tomáše Julínka. Loni se na MZ vrátila jako náměstkyně ministra Svatopluka Němečka. Foto: Tomáš Cikrt

Nová místopředsedkyně ČSSD bude muset opustit funkci náměstkyně pro legislativu

Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně pro legislativu a právo ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, uspěla na včerejším sjezdu ČSSD, když byla delegáty zvolena místopředsedkyni strany. V prvním kole se jí to – na rozdíl od ostatních řadových místopředsedů – ještě nepodařilo, ale v kole druhém získala 368 hlasů, čímž o 16 hlasů překonala nutné kvórum.

 

Zvolení Arnoštové ovšem znamená, že již nebude moci nadále působit ve funkci náměstkyně pro legislativu a právo. Nový služební zákon totiž tento post řadí mezi tzv. náměstky pro řízení odborné sekce a těmi jsou lidé ve služebním poměru, jimž není dovoleno mít funkci v politické straně. Ministr Němeček jí ale může jmenovat tzv. náměstkyní člena vlády, protože na tento typ funkce není vyžadován služební poměr a omezení se na něj nevztahuje.

„Do sociální demokracie jsem vstoupila v roce 2008. Víte, nemohla jsem se už dívat na naprosto necitlivé reformy ministra Julínka, které otřásaly základním právem na zdravotní péči. Copak je možné, rozdělovat nemocné na chudé a bohaté? Copak je možné, privatizovat fakultní nemocnice? Copak je možné, kšeftovat se zdravím? Copak je spravedlivé, abychom všichni ztratili rovný přístup ke zdravotní péči? Copak vůbec zdraví může být předmětem obchodu? Cítím z vás, že vy to nechcete, a já to také nechci,“ řekla mj. Lenka Teska Arnoštová ve svém nominačním projevu.

-cik-