Nemocnice se pojišťují za miliony, ale na odškodném vyplácejí pouze tisíce. Panuje klid před bouří? Změní tento nepoměr například nový občanský zákoník? Foto: Pixwood

Pojištění odpovědnosti stojí nemocnice miliony. Na odškodném ale vyplatí mnohem méně

Nemocnice na Bulovce vloni zaplatila na pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování zdravotní péče občanům přes tři a půl milionu korun. Pojišťovna za pochybení zdejších lékařů ale v roce 2014 vyplatila jenom 390 tisíc. Nepoměr mezi pojištěním a vyplaceným odškodněním je obrovský i u dalších nemocnic.

 

Pojištění nemocnic v odpovědnosti za škodu se diametrálně liší nemocnici od nemocnice. Záleží totiž zpravidla na tom, jak je nemocnice velká, či ve kterém roce byla smlouva o pojištění uzavřena, ale i na dalších, těžko srovnatelných faktorech. Říct, zda nemocnice platí za pojištění adekvátně nebo příliš si tak nejspíš nikdo netroufne. Přitom rozdíly v nákladech na pojištění jsou v řádech milionů. Například Fakultní nemocnice Ostrava vloni na pojištění zaplatila 6 174 030 korun. Přitom na náhradách škody na zdraví pacienta vyplatila jenom 688 466 korun, tedy něco málo přes deset procent svého ročního pojištění. Fakultní nemocnice Plzeň nechtěla poskytnout přesnou částku kolik ročně vyplatí na pojištění, její mluvčí Gabriela Levorová alespoň uvedla, že: „ Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování zdravotní péče občanům se pro naši nemocnici pohybuje v řádech milionů, srovnatelně jako u ostatních velkých poskytovatelů.“ A náhrada škody? Trochu málo přes třista tisíc korun pro pět pacientů.

Opava a Budějovice se bojí

Mnohem vyšší částku než všichni ostatní pak ročně platí Fakultní nemocnice v Brně. Podle její mluvčí Anny Mrázové je to přesných 14 256 000. Oproti tomu za pochybení vyplatili v Brně vloni odškodné jenom 142 561 korun. Podobně vysokou částku ročně za pojištění utratí Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Je to skoro čtrnáct milionů korun.  Oproti tomu konkurence z pražské Homolky vloni za pojištění zaplatila 3 112 612 korun. I u ní šlo ale o několikanásobnou částku proti vyplacenému odškodnění za škodu způsobenou při poskytování zdravotní péče občanům. Ta byla vyplacena jenom v jednom případě a jednalo se o čásku 150 000 korun.

Ne všechny nemocnice jsou ale tak sdílné a transparentní jako ty výše uvedené. Při našem pátrání po rozdílech mezi vyplaceným pojištěním a zaplaceným odškodněním, které pojišťovny za nemocnice hradí, se na obchodní tajemství vymluvili ve Slezské nemocnici v Opavě, v Nemocnici v Šternberku vlastněné firmou Agel a také v Nemocnici České Budějovice. Obchodním tajemstvím je podle jejich výkladu zákona nejspíš i skutečnost kolik ročně vyplatí na odškodnění postiženým pacientům.

Žaloby v řádech jednotek

I tak je ale příjemným zjištěním jak málo velké české nemocnice, alespoň ty, co se nebojí být v těchto otázkách transparentní, vyplatí na ročním odškodnění za případné chyby svých lékařů. I ty největší nemocnice jako Motol, Všeobecná fakultní nemocnie v Praze či Fakultní nemocnice v Brně vyplácí částky v řádech statisíců a žaloby na ně se pohybují v jednotkách. Přitom ročně jimi projdou tisíce pacientů. Například pražská Nemocnice Na Bulovce aktuálně řeší sedmnáct soudních sporů. Ty se ale táhnou dlouhé roky. Vloni pojišťovnou vyplacené odškodnění ve výši 390 tisíc korun se týkalo případu z roku 2007, kdy byla operována na Gynekologicko-porodnické klinice žena, které nedopatřením ponechali v břiše dvě roušky. „Proti Fakultní nemocnici Ostrava byly v loňském roce podány dvě žaloby o náhradu škody na zdraví. V jednom z těchto případů byl už vydán částečný rozsudek, kdy nemocnice vyplatila poškozené osobě částku 50 400 korun. V tomto případě se jednalo o operaci kolenního kloubu, kdy došlo k pooperačním komplikacím, kde uznáváme určitou míru odpovědnosti,“ sděluje tiskový mluvčí FNO Tomáš Oborný.

Pražská Nemocnice Na Homolce pak registrovala tři žaloby. Jedna byla už ukončena ve prospěch nemocnice a další dva případy jsou v jednání. „Nedokončených sporů je pět plus tedy dva z loňského roku,“ upřesňuje mluvčí Homolky Martina Vápeníková.

Bude hůř?

Situace se však může brzy změnit v souvislosti se změnami v novém občanskému zákoniku, které by měly přínést vyšší možnou míru odškodného za újmu na zdraví. „Nový občanský zákoník a následná metodika Nejvyššího soudu k přiznávání náhrady nemajetkové újmy za bolest a ztížení společenského uplatnění totiž zásadně navýšily částky, které by pacienti mohli požadovat. Nároky ze zanedbání lékařské péče sice nebudou v masovém měřítku, ale přesto mohou i pojišťovny uvedené změny reflektovat ve zvýšení pojistného,“ varuje Petr Novák ze společnosti VašeNároky.cz, která se zabývá vymáháním odškodného často právě pro pacienty, kteří se cítí poškozeni postupem nemocnic. Jak ovšem ukázal náš průzkum mezi velkými nemocnicemi, mnoho jich ale v posledních letech skutečně není.

Leoš Kyša