Když se dítěti na táboře něco stane, je lékařský posudek jediný validní zdroj informací o zdraví dítěte, domnívá se hlavní hygienik. Jenže podle oponentů dovedou v naprosté většině případů tento posudek stejně dobře napsat rodiče. Foto: koláž ZD, borovany.cz

Poslanec Novotný z ČSSD navrhne zmírnit sankce pro tábory a školy v přírodě

Poslanec Josef Novotný (ČSSD) ve Sněmovně předloží pozměňovací návrh k novele zákona o veřejném zdraví, který respektuje požadavky pořadatelů dětských zotavovacích akcí. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleš Sedláček. Organizátorům škol v přírodě, lyžařských výcviků nebo táborů se nelíbí výrazné zvýšení horního limitu sankcí nebo přetrvávající požadavek na lékařský posudek o schopnosti dítěte zúčastnit se takové akce. 


Poslanci se budou na schůzi, která začíná v úterý, návrhem této novely zabývat ve druhém čtení. „Dostal jsem informaci, že zítra (v úterý) poslanec Josef Novotný předloží pozměňovací návrh, který vychází z našich představ. Doufáme, že získáme podporu i dalších poslanců,“ uvedl Sedláček. Ten je předsedou organizace zastřešující zhruba stovku sdružení pracujících s dětmi a mládeží.

Ze statistik ministerstva zdravotnictví vyplývá, že pořadatelé zotavovacích pobytů většinou pokuty nedostávají. A pokud už hygienici pochybení zjistili, průměrná výše sankce v roce 2013 nedosahovala ani tisíce korun. V návrhu novely jsou přitom podle typu provinění horní limity sankcí například 500.000 a 100.000 korun. „Nechápeme, co vedlo ministerstvo k tomu, že zvedlo ty sankce řádově výše,“ řekl Petr Turek z České tábornické unie. Pořadatelé těchto akcí by horní hranici pokuty rádi viděli maximálně na 40.000 korunách.

Turek s ministerstvem zdravotnictví dlouhodobě vyjednává podmínky pro pořádání akcí. Snaží se mimo jiné o zrušení nutnosti lékařského posudku o schopnosti účasti dítěte na akci a delegování této pravomoci na rodiče. Předseda Sdružení pracovníků DDM Libor Bezděk upozornil, že jako pořadatel stejně vychází ze sdělení rodičů. Ti mají podle něj aktuálnější informace například o užívaných lécích, než jsou v posudku s roční platností. Pozměňovací návrh v tomto duchu v lednu na jednání zdravotnického výboru předložil Jan Farský (TOP 09 a Starostové), ale podporu nenašel.

Pořadatelé zotavovacích akcí také odmítají, aby byli pokutováni až do výše 100.000 korun za přítomnost neočkovaných dětí na zotavovací akci. To by jim přitom hrozilo například i v případě zfalšovaného potvrzení.

-čtk-

O návrhu České tábornické unie i představách poslanců jak upravit zákon o ochraně veřejného zdraví, jsme podrobně psali zde: Povinné lékařské potvrzení na dětský tábor? Stát je příliš ochranářský, říká poslanec Farský