Poslanci zdravotního výboru kritizovali nedostatek lékařů ve výjezdových skupinách záchranné zdravotní služby (ZZS) a situaci, kdy tito lékaři pracují 24 hodinové směny a poté někteří z nich pokračují v práci v některém soukromém či státním zdravotnickém zařízení. Foto: Koláž ZD

Nejsou doktoři ani sestry, problémy má záchranná služba – zoufali si poslanci

Na pořadu včerejšího sněmovního výboru pro zdravotnictví byla, vedle projednání vládního návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění, diskuse o nedostatku lékařů, zdravotních sester a naopak nadbytku odborností. Bouřlivě se debatovalo o zneklidňující situaci v záchranné zdravotní službě.  

 

„Hlavním cílem vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů je posílení státního dozoru a veřejné kontroly nad finančními toky zdravotního pojištění a fungování zdravotních pojišťoven. Navrhované změny se týkají zejména problematiky evidování smluv o poskytování péče a úhradě, dále pak poskytování informací zdravotními pojišťovnami ministerstvu zdravotnictví a ministerstvu financí nebo specifikace právních překážek pro výkon ředitele,““ vysvětlil v úvodu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tento návrh, který ministerstvo označuje jako „transparenční novelu“, například ukládá zdravotním pojišťovnám povinnost zveřejňovat smlouvy o poskytované zdravotní službě ministerstvu zdravotnictví a to nejpozději do 60 dní od uzavření těchto smluv. Snahou bude například získávat informace důležité pro sledování místní a časové dostupnosti zdravotních služeb nebo rozvoj systému přerozdělování. Získané informace pak podle Svatopluka Němečka pomohou zajistit efektivní vynakládání veřejných prostředků v systému veřejného zdravotního pojištění.

Smlouvy mají být uzavírány tak, aby nedocházelo ke střetu zájmů osob. Jak ministr podotkl, ministerstvo zdravotnictví zohlednilo dosavadní nežádoucí praxi, kdy v orgánech některých zdravotních pojišťoven byly osoby, které uzavíraly smlouvy ve svůj prospěch. Materiál řeší i dílčí problémy jako je umělé oplodnění nebo některá očkování. „Tento návrh by měl zvýšit efektivitu a transparentnost veřejného zdravotnictví,“uzavřel Svatopluk Němeček s tím, že dnes proběhla pouze obecná rozprava novely, podrobné rozpravy jsou na pořadu na příštím výboru, který se uskuteční 19. 3. Podrobně jsme o této transparenční novele informovali zde.

Podmínky pro slučování zdravotních pojišťoven se změní

Změny ve stávající legislativě týkající se zdravotních pojišťoven uvítal i např. poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). „Novela zákona je třeba, současný stav je neudržitelný. O slučování zdravotních pojišťoven má rozhodovat vláda a ne správní orgány zdravotních pojišťoven, oceňuji i snahu o transparentnosti smluv,“ uvedl k návrhu ministerstva zdravotnictví.

O plánovaném sloučení České průmyslové zdravotní pojišťovny a Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny hovořil předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO), který zdůraznil nutnost rychlého vyřešení slučování zdravotních pojišťoven. „Sloučení České průmyslové a Revírní, které se plánovalo, a které se pravděpodobně odložilo, a o kterém se nyní diskutuje, je zajímavou záležitostí, která se do budoucna musí ošetřit. Zvláštní na tom je, že za tímto sloučením jsou údajně akcionáři OKD. Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejné peníze, připravují se návrhy, aby takovéto záležitosti byly do budoucna ošetřeny,“ vysvětlil.

Poslanci také diskutovali o založení pracovní komise, která by měla vzniknout ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a řešit aktuální systémové problémy resortu. Ministerstvo zdravotnictví v ní bude zastupovat náměstek MZ pro zdravotní pojištění Tom Philipp (KDU-ČSL).

Zbytečně mnoho odborností, některých lékařů je ale kritický nedostatek

Velmi diskutovaná bylo problematika nedostatku lékařů ve výjezdových skupinách záchranné zdravotní služby (ZZS) a situace, kdy tito lékaři pracují 24 hodinové směny a poté někteří z nich pokračují v práci v některém soukromém či státním zdravotnickém zařízení.

Poslanec Jiří Koskuba (ČSSD) shrnul úkoly, před nimiž MZ stojí. „Situaci ministerstvu vůbec nezávidím, musí řešit problémy, které se nakumulovaly za předchozí roky, ať tam seděl, kdo tam seděl. Za prvé zde máme síť zdravotnických zařízení, která je rozdělena do tří segmentů. Praktické lékaře, specialisty a nemocniční zařízení. Došlo tu k takovým disproporcí, které prostě vznikly a do toho je nyní zatažena  záchranná služba, jako čtvrtý segment. Ta často nahrazuje práci segmentu 1, tedy praktických lékařů, a to zejména v odpoledních hodinách a pak to vozí do segmentu 3, tedy do nemocnic.“

Poslanci se shodli, že dalším zásadním problémem je vzdělávání zdravotnického personálu. „Najednou máme tolik odborností, aby každý mohl být předsedou nějaké odborné společnosti, a vlastně nevíme, kdo řeší levý a pravý palec. Pak je problém se zdravotními sestrami, trošku jsme si to zavinili díky zavedení vysokoškolského vzdělání sami. Takže nemáme doktory, nemáme sestry. A posledním problémem je fungování nemocnic,“ shrnul současnou situaci poslanec  Jiří Koskuba.

Živá debata k pražské záchranné službě

„Současná situace se začíná vyhrocovat, dochází k porušování zákoníku práce, ředitel odmítá se zaměstnanci komunikovat. Dochází k nekoncepčním změnám a vedení šíří atmosféru strachu. Důsledkem represí a neúcty jsou odchody lékařů, záchranářů a dalších  pracovníků. To má vliv na poskytování zdravotní péče a neřešení tohoto problému ohrožuje poskytování zdravotní péče v Praze,“ vykreslila situaci poslankyně Jana Hnyková (Úsvit). Podle poslankyně Jany Pastuchové (ANO) v současnosti probíhá na pražské záchrance audit, a je třeba vyčkat do jeho ukončení na výsledky a až poté začít problém řešit. Jak upřesnila, pražská záchranná služba spadá pod magistrát, ne pod ministerstvo zdravotnictví.  Někteří poslanci se  shodli, že audit nevyřeší vše, zejména ne pak vztahy na pracovišti. Jiní zase zastávali názor, že služba pravidelně vyjíždí a tedy funguje. Problém je prý však v tom, že není-li v sanitce lékař, ale  „ jen“ paramedik, vozí se do nemocnic pacienti, kteří tam nepatří, a dochází tak k přetížení především interních oddělení.

Na dnešním programu byl i návrh na nominaci kandidáta na Medaili Za zásluhy. Navrženou kandidátkou se stala prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Za dlouhodobé zásluhy v onkologii a rozsáhlou činnost v medicíně, výzkumu i v pedagogické oblasti.

Zdena Kolářová