Žadatelé o azyl budou nově muset projít zdravotní prohlídkou, je-li to třeba pro ochranu veřejného zdraví. Foto: freestockphotos.biz-

Cizinci budou asi muset při vstupu do ČR doložit bezinfekčnost

Cizinci zřejmě budou muset do budoucna dokládat, že nezavlečou do Česka infekční onemocnění. Opatření by mělo zlepšit ochranu před šířením závažných nemocí ze zahraničí. Vyplývá to z novely zákonů o azylu a o pobytu cizinců, kterou včera sněmovna v prvním kole podpořila. Před dalším schvalováním normu projedná sněmovní výbor pro bezpečnost.

 

Novela azylového zákona upravuje s ohledem na právo EU zejména hlavně podmínky pro získání mezinárodní ochrany na území Česka. Dává nově právo odmítnout žadatele také v případě, pokud se v cizině dopustil „zvlášť krutého činu, i když byl údajně spáchán s politickým cílem“.

Žadatelé budou muset mimo jiné projít zdravotní prohlídkou, je-li to třeba pro ochranu veřejného zdraví. Předloha rovněž umožní zajistit žadatele, pokud je důvodné se domnívat, že by mohl představovat nebezpečí pro bezpečnost státu.

Loni o mezinárodní ochranu podle aktuálních údajů ministerstva vnitra požádalo 1156 lidí, což byl meziroční nárůst o 449 žadatelů. Nejčastěji o azyl nebo doplňkovou ochranu žádali občané Ukrajiny (515), Sýrie (108) a Vietnamu (64).

Novela předpokládá, že se pravděpodobně sníží maximální doba, kdy žadatelé o udělení mezinárodní ochrany nemohou pracovat. Zatím tato lhůta činí 12 měsíců, podle evropských směrnic to však může být nejvýše devět měsíců. Omezení přístupu na trh práce je podle vlády jedním z nástrojů proti zneužívání azylového řízení. Česko podle předlohy hlavně po roce 2000 čelila náporu cizinců, kteří vstoupili do azylového řízení jen kvůli tomu, aby mohli v ČR bydlet a pracovat.

Změnit se má také lhůta, do kdy musejí cizinci požádat o vydání povolení k dlouhodobému pobytu nebo prodloužení doby jeho platnosti. Dosud o to museli požádat nejdříve 90 a nejpozději 14 dní před uplynutím platnosti víza. Nově to bude nejdříve 120 a nejpozději 30 dní před uplynutím platnosti.

Ministerstvo vnitra chce kvůli plánovaným změnám posílit agendu o deset zaměstnanců a zvýšit rozpočet o necelých šest milionů korun na jejich platy. Dalších pět milionů korun chce resort v souvislosti s novelami zákonů na poskytování právní pomoci cizincům.

-čtk-