Na začátku příštího roku zřejmě čeká na klienty VZP i poskytovatele péče nový portál, který si VZP vytvořila sama. Jde o poslední krok, kterým se odstřihne od společnosti IZIP. Foto: koláž ZD

Definitivní sbohem IZIPu by měla dát VZP ke konci roku

Poté, co správní rada VZP loni rozhodla, že si vytvoří vlastní portál, to vypadá na konečný rozchod s IZIPem. Na konci června by totiž vedení pojišťovny mělo představit správní radě vlastní komunikační rozhraní. Pokud vše půjde bez problémů, nahradí portál poskytovaný IZIPem, za nějž nyní VZP platí ročně kolem 70 milionů korun, na začátku příštího roku.

 

„Završuje se dlouholetá snaha pojišťovny odstřihnout se od IZIP a nahradit tak poslední věc, za kterou VZP platí, a to je portál, tedy komunikační rozhraní pro klienty a poskytovatele zdravotní péče. K 30. červnu bude kompletně hotov vývoj, během července a srpna se provede testování a spuštění je naplánováno na 1. ledna 2016. 30. června je klíčové datum, kdy musí být odborníci přesvědčeni, že je portál funkční, protože bude následovat šestiměsíční výpovědní lhůta IZIP,“ přibližuje místopředseda správní rady VZP Jiří Skalický s tím, že zpočátku by měl nový portál umět to, co zvládá ten současný, během půl roku výpovědní lhůty by se měl ale dále zdokonalovat.

Vedle novinky na poli IZIP včera na briefingu po zasedání správní rady zástupci zrekapitulovali současný ekonomický stav VZP. „Zůstatek na běžném účtu pojišťovny je 3,9 miliardy korun a neevidujeme žádné závazky po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb. V březnu bylo také vráceno 250 milionů z v minulých letech poskytnuté státní půjčky tak, jak bylo naplánováno. Výsledek hospodaření základního fondu zdravotního pojištění za první čtvrtletí je půl miliardy. Příjmy jsou na 101 procentech zdravotního plánu, výdaje na 100 procentech. Daří se tedy držet trend kladného salda,“ shrnuje Skalický.

Dozorčí rada pojišťovny navíc nedávno schválila výroční zprávu za rok 2014. „Klíčové je, že externí auditor PricewaterhouseCoopers potvrdil uvedená data bez výhrad. Velice cenné je, že pojišťovna v roce 2014 v plusu 235 milionů, což je po pěti letech první pozitivní výsledek,“ konstatuje předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek také zveřejnil správní radou schválenou výši svých odměn, které po zdanění činí 700 tisíc korun. „200 tisíc korun bych chtěl věnovat nadačnímu fondu Krtek, který se snaží pomáhat onkologicky nemocným dětem,“ dodává Kabátek, který se loni vzdal odměn kvůli ekonomickým výsledkům pojišťovny.

VZP opět potvrdila, že se stále nepodařilo dosáhnout dohody s pražským protonovým centrem a jednání tedy nadále pokračují.

-mk-