Technologický obr z Redmondu se podpoře lidí s autismem věnuje dlouhodobě. Ilustrační foto: Microsoft

Microsoft následuje SAP a zaměstná lidi postižené autismem

Americký technologický gigant Microsoft oznámil, že ve snaze lépe strukturovat své pracovní prostředí spustí nový program zaměřený na najímání lidí trpících autismem.

 

Microsoft se spojil s agenturou práce Specialisterne, která se zabývá hledáním pracovních pozic pro autisty a vytvořil pro takto handicapované lidi ve své centrále v americkém Redmondu deset pozic na plný úvazek.

“Lidé s autismem v sobě mají řadu silných stránek. Někteří jsou schopni zapamatovat si obrovské množství informací, jiní vynikají v matematice či kódování,“ uvedla na blogu Microsoftu Mary Ellen Smithová s tím, že přesně o takové lidi má Microsoft zájem.

Microsoft je mezi velkými korporacemi lídrem v pomoci lidem trpícím autismem. Plán projektu zaměstnávání autistů oznámil už v roce 2012. Celý projekt ale nabral roční zpoždění kvůli tomu, že si Microsoft vlastními silami nevěděl rady třeba s úpravou pracovního prostředí tak, aby se v něm autisté cítili bezpečně. Řešením se ukázala být spolupráce s už zmíněnou firmou Specialisterne. Tato dánská společnost si vysloužila ostruhy, když dokázala program zaměstnávání autistů úspěšně implementovat do firemní struktury jiného technologického obra, a to společnosti SAP. Pro tuto společnost lidé s autismem provádějí především testování a debuggingu – jedná se o činnosti, při kterých je třeba jednostranně zaměřená a nepolevující pozornost věnovaná detailu.

Zaměstnávání lidí s autismem není jedinou aktivitou redmondské firmy v této oblasti. Už v roce 2001 Microsoft rozšířil pro své zaměstnance zdravotní pojištění, které nyní pokrývá i slibnou terapii pro děti s autismem, což inspirovalo k podobnému kroku i firmy jako Apple, Intel, Cisco, Oracle a Qualcomm. Kromě toho Microsoft také pořádá pravidelné semináře o autismu. „Máme zájem o nabírání lidí s různými handicapy, protože věříme, že díky nim můžeme vyvíjet ještě lepší produkty a služby,“ uvedla Smithová.

Autismus je vývojové mentální postižení projevující se abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Objevuje se před třetím rokem věku.

Příčiny autismu jsou neznámé, většinou se má za to, že za poruchami autistického spektra patrně stojí kombinace genetických předpokladů a dalších rizikových faktorů jako je zátěž životního prostředí látkami nepříznivými pro lidský organismus.

Závažnost postižení má širokou škálu a bere se jako neléčitelné, takže provází člověka celý život. Některé terapeutické postupy mohou projevy autismu zásadně kompenzovat do té míry, že autista je schopen studovat i pracovat, většinou však s různými formami úlev. U dospělých jedinců bývají často úspěšné speciální kompenzační psychologické techniky.

 

Ondřej Fér, Ekonomický deník