Předvolební slib plněn a ani to krajskou pokladnu nebolí. Ideální stav. Pan hejtman Petera je spokojen.

Poslední kraj, který hradí regulační poplatky, rozdá lidem 43 tisíc na pohotovost

Středočeský kraj uhradí pacientům za letošní první čtvrtletí regulační poplatky zhruba za 43.000 korun. Rozhodli o tom dnes krajští radní, řekl novinářům hejtman Miloš Petera (ČSSD). Schválená částka je mnohonásobně nižší než platby v dřívějších obdobích. Od letošního ledna byla navíc většina poplatků zrušena, a kraj tak pacientům hradí už jen 90 Kč za návštěvu pohotovosti. 


Proplácení zdravotnických poplatků bylo spolu se žákovským jízdným předvolebním slibem ČSSD, opozice to označovala za mrhání penězi. Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily.

Radní dnes podle hejtmana schválili žádosti 126 pacientů, které byly řádně podány od 1. ledna do 31. března. Z toho 94 pacientů bylo ošetřeno v krajských zařízeních a zbytek jinde. Cílem je podle Petery pomoci hlavně lidem, pro něž jsou poplatky zásahem do rodinného rozpočtu. „Po dobu fungování této koalice by se zdravotnické poplatky měly hradit,“ dodal.

Loni v lednu hejtmanství změnilo podmínky pro proplácení. Požadovanou částku žadatelům vyplácí pouze za uplynulé čtvrtletí, proplacení staršího poplatku už není možné. Za celý loňský rok hejtmanství vyplatilo 5056 lidem celkem 7,2 milionu korun. To je výrazně méně než předloni, kdy mezi pacienty rozdělilo 43 milionů.

Středočeský kraj proplácí poplatky od roku 2009. O rok později ale přešel na někdejší plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více – v roce 2009 přes 80 milionů korun a za období leden až červenec 2010 dalších 46 milionů korun. Od té doby až dosud Středočeský kraj vyplatil kolem 74 milionů Kč a vyhověl 45 tisícům žadatelů.
-čtk-