Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Foto: olivovna.sluzby.cz

Správní rada odvolala ředitelku Olivovy léčebny v Říčanech

Správní rada Olivovy dětské léčebny v Říčanech u Prahy odvolala ředitelku Blanku Vysloužilovou. Ve funkci ji nahradil Jiří Bruk. Důvodem personální změny je ztráta důvěry mezi správní a dozorčí radou a dosavadní ředitelkou, sdělila včera mluvčí říčanské radnice Adéla Ambrožová. Vysloužilová do vedení ozdravovny nastoupila loni v únoru, tedy v době, kdy se léčebna vzpamatovávala z finančních potíží.    

 

Starosta Vladimír Kořen (Klidné město) uvedl, že mezi členy správní a dozorčí rady na jedné straně a ředitelkou na straně druhé v posledních týdnech panovala silná nedůvěra. Dětská léčebna přitom podle Kořena potřebuje týmovou spolupráci. „Nedůvěra mezi zástupci zakladatelů a paní ředitelkou vedla ke změně na pozici ředitele,“ uvedl pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Výměna ve vedení bude podle něj impulzem k novému koncepčnímu rozvoji léčebny.

Nový ředitel Bruk má podle Ambrožové zkušenosti z bankovního sektoru. Jeho základním úkolem bude důsledné řízení finanční a majetkové stability léčebny a její další rozvoj.

Ambrožová připomněla, že na jaře byl dokončen převod zakladatelských práv v léčebně, který začal na konci roku 2013, když se ozdravovna dostala do špatné finanční situace a hrozilo její uzavření. Magistrát hlavního města Prahy a město Říčany jsou nyní zakladateli obecně prospěšné společnosti a ujaly se řízení organizace.

Zařízení ještě předloni v listopadu dlužilo mimo jiné kvůli údajným manažerským pochybením dřívějšího vedení kolem tří milionů korun a hrozila mu insolvence. Za celý rok 2013 skončilo hospodaření ozdravovny dluhem převyšujícím 1,5 milionu korun. Léčebna pak dostala od hlavního města a Říčan několik dotací na provoz a na investice do oprav nemovitého majetku.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

-čtk-