Olomoucká fakultní nemocnice dostala pokutu 80 tisíc korun za dvě zakázky z roku 2009. Foto: FN Olomouc, koláž ZD

Fakultní nemocnice Olomouc chybovala ve dvou zakázkách

Fakultní nemocnice Olomouc chybovala v zakázkách na systém navigované bronchoskopie a multifunkční systém operačních sálů pro endoskopii. Od Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostala pokutu 80.000 korun. Sankce je pravomocná, vyplývá z informací na webu úřadu. Obě zakázky jsou z roku 2009.

 

V prvním případě nemocnice neoprávněně postupovala bez otevřeného tendru. Uzavřela smlouvu rovnou se společností Medinet. Od firmy dostala za dva miliony korun systém navigované bronchoskopie pro vedení endoskopických nástrojů k předem stanoveným cílům v dýchacích cestách pacientů.

V druhém tendru nemocnice měla vyloučit společnost TIMED, která jako zahraniční dodavatel nesplnila kvalifikaci v požadovaném rozsahu. Tato chyba mohla podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Timed byl jedinou firmou, která doručila svou nabídku a nemocnice s ní uzavřela smlouvu v ceně sedm milionů korun.

Fakultní nemocnice Olomouc se v přehledech správních řízení ÚOHS objevuje poměrně často. Loni například dostala pokutu 150.000 korun za chyby při nákupu nábytku za téměř sedm milionů korun.

-čtk-