První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v září 2012 v Saúdské Arábii a právě z této země pochází také většina obětí nemoci. Celosvětově se virem MERS infikovalo 1142 lidí a 465 jich zemřelo, z toho 428 v Saúdské Arábii. Foto: Wikipedie

Korea hlásí tři případy infekce koronavirem MERS

Jižní Korea včera potvrdila tři případy onemocnění nebezpečným koronavirem MERS (Middle East Respiratory Syndrome), který připravil o život stovky lidí na Blízkém východě. Informovala o tom agentura AP.

 

Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí oznámilo, že včera lékaři diagnostikovali MERS u šestasedmdesátiletého seniora. Pacient sdílel nemocniční pokoj s mužem, který byl prvním potvrzeným případem nákazy touto chorobou v Jižní Koreji. Dotyčný nebyl zpočátku dán do karantény, neboť příčiny jeho zdravotních obtíží nebyly ihned známy.

První nakažený v Jižní Koreji byl nedávno na návštěvě Saúdské Arábie, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů. Koronavirem MERS se infikovala i jeho manželka. Jihokorejské úřady zavedly následně karanténní opatření u 64 nemocničních zaměstnanců a příbuzných zmíněných tří pacientů.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v září 2012 v Saúdské Arábii a právě z této země pochází také většina obětí nemoci. Celosvětově se virem MERS infikovalo 1142 lidí a 465 jich zemřelo, z toho 428 v Saúdské Arábii.

Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Ze studií, o nichž informovala Světová zdravotnická organizace (WHO) vyplývá, že výskyt koronaviru je vyšší u osob, které byly ve styku s velbloudy. Tato zvířata se koronavirem snadno nakazí. S jejich chovem zřejmě souvisí také četnost výskytu u lidí.

-čtk-