Ministr Němeček chce zvýšit od příštího roku odvod za státní pojištěnce na 904 korun a v dalších letech ho pravidelně valorizovat. Způsob valorizace má navrhnout pracovní skupina. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček už má pracovní skupinu, poprvé se sejde příští týden

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už má složení koaliční pracovní skupiny pro zdravotnictví, poprvé by se měla sejít příští týden, prvním tématem budou odvody státu. Každá z koaličních stran vyslala tři odborníky. První výsledky by měly být zveřejněny do konce června. O jednání Koaliční rady, která vznik skupiny iniciovala, jsme psali zde.

 

Za sociální demokracii jsou ve skupině spolu s Němečkem jeho náměstkyně Lenka Teska Arnoštová a předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Běhounek. Za KDU-ČSL bývalá europoslankyně a exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová, Němečkův náměstek Tom Philipp a místopředseda sněmovního zdravotního výboru Vít Kaňkovský. Za ANO náměstek ministra financí Jan Gregor, poradce ministra financí Adam Vojtěch a předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula.

Koaliční rada se na středečním jednání dohodla, že do konce června jí skupina předloží informace o způsobu valorizace plateb za státní pojištěnce, elektronizaci zdravotnictví, centrálních nákupech, zlepšení transparentnosti v resortu a na auditech přímo řízených organizací.

„První jednání se zaměří zejména na zvyšování plateb za státní pojištěnce. Předložím analýzy, budu přístupný argumentům a věřím, že se nějak dohodneme,“ řekl Němeček. Chce zvýšit od příštího roku odvod státu za státní pojištěnce na zdravotní pojištění na 904 korun a v dalších letech ji pravidelně valorizovat. Nyní dává stát na každého svého pojištěnce měsíčně 845 korun. Státních pojištěnců, což jsou děti, nezaměstnaní či důchodci, je téměř šest milionů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom nebyl nakloněn zvyšování plateb. Již dříve jeho ministerstvo uvedlo, že systém není zásadně podfinancovaný a navíc zdravotnictví stále schází transparentnost hospodaření. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek připomněl, že navýšení odvodů za státní pojištěnce je v koaliční smlouvě. „Ale my chceme nejdříve zkusit najít úspory v systému. A pokud úspory nenajdeme, tak se budeme bavit o navýšení ze státního rozpočtu,“ řekl.

-čtk-