Zajištění lékařské péče osobám bez domova brání řetězovému šíření infekčních chorob, a tím i chrání veřejné zdraví. Foto: Flickr

Plzeň dá 300 tisíc korun na chod ordinace pro bezdomovce a cizince

Plzeň uvolní 300 tisíc korun na další fungování lékařské ordinace pro sociálně vyloučené lidi, především pro bezdomovce a cizince. Rozhodli o tom zastupitelé. Ordinaci praktického lékaře zajišťuje pro bezdomovce v charitním Domově svatého Františka Poliklinika Bory už od roku 2011, řekla ČTK primátorova náměstkyně pro sociální věci Eva Herinková. Ročně ji navštíví stovky lidí. 

 

Ordinace pro bezdomovce, kde slouží lékař a zdravotní sestra, funguje ve Wenzigově ulici v Domově svatého Františka, kde charita lidem bez domova nabízí služby včetně nocležny. „Je třeba si uvědomit, že zajištění lékařské péče osobám bez domova znamená zároveň zamezení řetězového šíření infekčních chorob, a tím i ochranu veřejného zdraví,“ uvedla Herinková.

Peníze z dotace půjdou zejména na mzdu lékaře a zdravotní sestry, zdravotní materiál a doplatky na léky. „Návštěvníci ordinace nemají potřebné peníze na léky, proto se jim nezbytné léky dávají přímo v ordinaci nebo se jim potřebný doplatek na léky hradí. Tato praxe se za poslední roky ukázala jako efektivní. Lékové doplatky jsou placeny pouze za pacienty doporučené sociálním pracovníkem Domova svatého Františka,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková.

Město mohli zájemci o dotaci na provoz ordinace žádat do 27. února. Zájem měla ale jen borská poliklinika. Je to také jediný subjekt, který po dlouholetém hledání byl ochoten tuto péči zajistit a zdravotní pojišťovny, zejména VZP, byly ochotny uzavřít s tímto subjektem smlouvu, uvedla Herinková.

-čtk-