Pověstnou třešničkou na dortu je potom pro „fajnšmekry“ možnost využít dialýzu během pobytu na zaoceánské výletní lodi, například při plavbě Středozemím, která probíhá téměř v každém ročním období. Tato služba je speciální v tom, že dialyzační středisko pluje rovnou s pacientem na stejné lodi, což přináší maximální komfort a úsporu času. Foto: Koláž ZD

Lidé odkázaní na dialýzu mohou cestovat po světě

Mnoho pacientů se selháním ledvin podléhá obavám, jak moc nutnost pravidelně docházet na dialýzu ovlivní jejich život. Častokrát se marně snaží skloubit tuto novou povinnost se svými běžnými aktivitami, a tak potom není divu, že mnohé z nich ani nenapadne uvažovat o možnosti cestování a tuto radost si zbytečně odpírají. V současnosti je přitom zcela zbytečné přistupovat k cestování s obavami. Existuje totiž program s názvem Prázdninová dialýza, který pacientům umožňuje využívat dialyzační péči v libovolné destinaci dle vlastního výběru.

 

Prázdninovou dialýzu pro české pacienty bezplatně organizuje například největší poskytovatel dialyzační péče v České republice, mezinárodní společnost Fresenius Medical Care, která u nás provozuje 22 dialyzačních středisek NephroCare. Ať už se jedná o dovolenou kdekoli ve světě nebo služební cestu či návštěvu příbuzných, v rámci programu Prázdninové dialýzy je pacientům zajištěn servis zahrnující například společné konzultace destinace dovolené, doporučení lokalit a měst, kde se nacházejí dialyzační střediska, pomoc s vyřizováním zdravotní dokumentace apod. Pacienti dialyzačních středisek NephroCare mají na výběr z 5 světadílů, více než 100 zemí a 3 360 středisek po celém světě, kde společnost zajistí cestujícím pacientům stejný standard kvality dialyzační péče, na jaký jsou zvyklí z domova. Služba navíc funguje také pro oblasti, kde společnost své pobočky nemá. Tam je však potřeba se připravit na to, že kvalita, prostředí střediska a dostupné metody mohou být trošku odlišné oproti „domácímu“ středisku. Služba funguje samozřejmě také obousměrně, to znamená i v případě například návštěvy příbuzného či známého ze zahraničí, který potřebuje v průběhu pobytu v České republice zajistit službu u nás.

 Pacient kontaktuje Prázdninové centrum

Jakmile si pacient vybere svoji dovolenou a její termín, nejméně dva měsíce před odjezdem na dovolenou kontaktuje službu Prázdninové dialýzy. Během této doby se zabezpečuje celý proces – pacient si vyřizuje potřebnou zdravotní dokumentaci, koordinátor Prázdninové dialýzy zjišťuje kapacitní možnosti vybraného střediska, možnost léčby a její termín a řadu dalších úkonů.  Přesto, že nabídka destinací pro dovolenou je velmi pestrá a široká, vyřízení všech dokladů a kontaktování střediska vyžaduje určitý čas. Pacientům je tedy vždy doporučováno neřešit svou dovolenou na poslední chvíli. Platbu dovolené je doporučováno uskutečnit až poté, co jsou předběžně potvrzeny termíny dialyzační léčby v zahraničním středisku.

 Na výběr z mnoha destinací

Asistenční služby spojené se zprostředkováním prázdninové dialýzy doma i v zahraničí společností Fresenius Medical Care jsou poskytované zdarma. Co se týká platby za léčbu, záleží na tom, zda pacient cestuje do států Evropské unie nebo do některého z těchto států: Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island, nebo cestuje do zemí mimo EU. Způsob úhrady totiž závisí na tom, jestli má Česká republika uzavřenou s takovým státem mezinárodní smlouvu, či nikoliv.
Pokud si pacient vybere dovolenou v některé zemi Evropské unie, platba jeho dialyzační léčby probíhá na základě předložení Evropského průkazu pojištěnce (EHIC) a pojišťovny obou zemí – česká i zahraniční si platbu vyřizují mezi sebou. Jiným případem je, jestliže pacient cestuje do Srbska, Černé Hory, Turecka nebo Makedonie, což jsou země, s nimiž má Česká republika uzavřenu mezinárodní dohodu. Pacient si musí u své zdravotní pojišťovny vyžádat speciální formulář, díky němuž mu budou při léčbě zajištěny stejné podmínky jako pro místní pacienty. Vyúčtování potom probíhá mezi zdravotními pojišťovnami, to znamená, že pacient buď neplatí nic, nebo pouze spoluúčast. Stejně tak ve střediscích mimo systém veřejného zdravotního pojištění či v soukromých zařízeních je vyžadována spoluúčast nebo plná úhrada za dialýzu předem (většinou bankovním převodem). V těchto případech je třeba zajistit si ještě před odjezdem od své zdravotní pojišťovny souhlas se zpětnou refundací nákladů. Na základě tohoto potvrzení a dokladu o zaplacení vrátí následně pojišťovna pacientovi sumu, která odpovídá ceně dialýzy platné v České republice. Vždy je pacientovi doporučováno si tyto podmínky dopředu dohodnout se svojí zdravotní pojišťovnou.

Čeští pacienti si můžou vybrat v podstatě libovolnou destinaci. Pro ilustraci jsme ale vytipovali tři destinace, které navštěvují čeští turisté ve světě nejčastěji:

Chorvatsko

V Chorvatsku se nachází celkem 7 dialyzačních středisek NephroCare, které může pacient v rámci své dovolené využít. Vzhledem k tomu, že se jedná o frekventovanou dovolenkovou destinací českých pacientů, je doporučeno začít s vyřizováním Prázdninové dialýzy co nejdříve. Výhodou je zde poměrně snadná jazyková komunikace. K ošetření stačí předložení Evropského průkazu pojištěnce.

Itálie

V Itálii je pokrytí dialyzačními středisky NephroCare opravdu velmi husté, takže má pacient velkou šanci, že dojíždění bude minimální a najde volné středisko ve svém preferovaném termínu. Středisek je zde více než 40 – prakticky celé polovina jižního pobřeží, ale i velká města ve vnitrozemí, jako například Řím, Neapol nebo Miláno, disponují vždy hned několika středisky. Také zde můžou být pacienti dialyzováni pouze na základě předložení Evropského průkazu pojištěnce.

Slovensko

Slovenská republika je další z oblíbených destinací cestujících pacientů, které sem přivádí nejčastěji návštěvy příbuzných a přátel. Dialyzační léčba jim zde může být zajištěna ve 20 dialyzačních střediscích NephroCare, díky čemuž mohou pacienti prožít krásnou dovolenou ať již na horách, např. ve Vysokých Tatrách, či ve světoznámých Lázních Piešťany.

A co takto zaoceánská loď..

Pověstnou třešničkou na dortu je potom pro „fajnšmekry“ možnost využít dialýzu během pobytu na zaoceánské výletní lodi, například při plavbě Středozemím, která probíhá téměř v každém ročním období. Tato služba je speciální v tom, že dialyzační středisko pluje rovnou s pacientem na stejné lodi, což přináší maximální komfort a úsporu času. Tato služba má také svá specifika – např. se za dialyzační výkon platí předem a nechybí u ní speciální pojištění, které umožňuje zrušení pobytu pacienta na lodi i pouhý jeden den před odjezdem z důvodů prokazatelných zdravotních problémů a to bez jakýchkoli storno poplatků.

Všude dobře…

Není výjimkou, že lidé častokrát vyjíždějí do zahraničí, aniž by vlastně znali krásy naší vlasti. Přitom míst, která si zaslouží pozornost a která rozhodně stojí za to vidět, je u nás víc než dost! Kulturní a historické památky, rozmanitá příroda, lokální oslavy s mnoha krajovými specialitami…, všude se nabízí nespočet možností k aktivnímu poznávání i k zaslouženému odpočinku. Pro dialyzované pacienty je cestování v České republice velmi pohodlné, protože síť dialyzačních středisek je velmi rozšířená a dialyzační léčba všech pacientů probíhá prakticky za stejných podmínek. Služba Prázdninové dialýzy zajistí, při včasném kontaktování, pacientům rezervaci dialýzy v jakémkoliv českém dialyzačním středisku. Administrativní úkony spojené s tímto typem cestování probíhají velmi hladce a spolupráce mezi dialyzačními středisky je vstřícná a operativní.

Bližší informace o cestování s dialýzou naleznete na internetových stránkách www.dialyza.cz či www.nephrocare.cz.

-red, TZ-