Ilustrační foto: Wikimedia

MERS v Česku není, výsledek testu je negativní

Muž, který byl včera hospitalizován na Infekční klinice Nemocnice Na Bulovce s podezřením na MERS, tuto nemoc nemá. Ukázal to výsledek laboratorního testu.  Zdravotnickému deníku informaci potvrdil věrohodný zdroj z ministerstva zdravotnictví. Již na včerejším mimořádném brífinku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček naznačoval, že podezření se zřejmě podaří vyvrátit. „Příznaky jsou velmi nespecifické,“ uvedl včera ministr a dodal, že situace je pod kontrolou a že děkuje všem specialistům, kteří se na řešení případů podílejí. 

 

Podezření bylo vysloveno u 26letého muže, který se 30. května vrátil z turistické cesty po Jižní Koreji. 14. června dostal rýmu, o dva dny později teplotu. Včera ho záchranná služba odvezla na infekční kliniku v Nemocnici Na Bulovce.

Systém záchytu vysoce nakažlivých nemocí v České republice opět zafungoval bezchybně, podobně jako v říjnu loňského roku v případě podezření na ebolu.

Česko je na tom stejně jako Slovensko, kde také zachytili jedno podezření, které bylo následně  – po testech provedených v pražské laboratoři – vyvráceno.

MERS patří mezi koronaviry. Nemoc, kterou způsobuje, je v počátečních fázích obtížně diagnostikovatelná, neboť začíná běžnými příznaky nachlazení a teplotami kolem 38 °C. Pokračuje však závažným onemocněním plic i akutním selháním ledvin.

MERS se poprvé objevil v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc, podle nejnovější bilance tam zemřelo 19 pacientů a 154 lidí se virem infikovalo.

Tomáš Cikrt