Národní ústav duševního zdraví v Klecanech u Prahy. Foto: NÚDZ

Ústav duševního zdraví nemá jisté peníze na provoz, shání 140 milionů

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), který sídlí v Klecanech u Prahy, zatím nemá jisté peníze na provoz v příštích letech, shání zhruba 140 milionů korun ročně. Záležet bude na přidělení grantů. Ústav se snaží získat peníze na provoz z Národního programu udržitelnosti (NPU), který je určený mimo jiné právě na financování nově vzniklých vědeckých center. ČTK to řekl mluvčí ústavu Jan Červenka.

 

Ústav začal v Klecanech fungovat letos v lednu. Vznikl transformací z Psychiatrického centra Praha, které mělo přibližně 140 zaměstnanců, nyní má 450 zaměstnanců. Soustředí veškerou psychiatrickou péči v jednom místě. Vybudování ústavu, jeho vybavení a první rok provozu stálo zhruba miliardu korun, většinu pokryly evropské dotace.

Národní program udržitelnosti funguje jako grantová soutěž, ve které žadatelé usilují o více peněz, než program může rozdělit. NUDZ se bude z programu snažit získat ročně zhruba 60 milionů korun. Vedle toho bude muset z dalších dotací získat minimálně 80 milionů korun na svůj provoz.

„To, jaká bude výše podpory v rámci NPU a zdali vůbec nějaká bude, záleží na kvalitě podané žádosti a také v neposlední řadě na řídícím orgánu, který má samozřejmě poslední slovo,“ uvedl Červenka. Jak se k financování ústavu staví ministerstvo zdravotnictví, které je jeho zřizovatelem, zatím podle něj není jasné. Ministerstvo by ale mělo hradit například provozní náklady, jako jsou plyn, elektřina, voda, protože tyto náklady dotace neřeší.

„NÚDZ má tendenci zásadně nezatěžovat státní rozpočet ČR a snažíme se s ministerstvem zdravotnictví najít takové formy financování, které toto pravidlo ctí,“ řekl Červenka. Ústav už podal 12 velkých žádostí na evropské dotace a v národním grantovém systému využívá také podle mluvčího veškerý možný potenciál. Zda bude v žádostech úspěšný, nelze dopředu říct.

V ústavu by také měla v září začít plně fungovat nová magnetická rezonance na sledování souvislostí změn v činnosti mozku a psychických onemocnění. Její pořízení je jednou z podmínek pro čerpání dotace na vznik ústavu. V případě průtahů by ústavu hrozilo vrácení dotace přesahující 900 milionů korun.

Ústav se vedle základního výzkumu hodlá zaměřit také na zavádění preventivních programů, které s využitím telemedicíny umožní včas odhalit návrat duševní nemoci.

Téma psychiatrické péče a její reformy je v současnosti v ČR aktuální také vzhledem k letošním tragickým případům, kdy například v květnu v pražských Záběhlicích psychicky narušený muž zavraždil jiného muže, kterého dlouhodobě pronásledoval. V únoru třiašedesátiletý muž z Uherského Brodu zastřelil v restauraci osm lidí. Střelec byl také podle sousedů dlouhodobě ve špatném duševním stavu.

-čtk-