Cenou za to, že u nás už nemáme tisíce lidí postižených obrnou a další tisíce s jinými preventabilními nemocemi, je pět dětí ročně s vážným postižením po očkování. Na jejich odškodnění by měl vzniknout speciální fond. Foto: Flickr

V odškodňovacím fondu pro postižené očkováním budou desítky milionů. Přispět mají i farmaceutické firmy

Na vzniku odškodňovacího fondu pro lidi postižené očkováním se odborníci shodují. Někteří poslanci jej navrhovali zahrnout do nedávno schváleného zákona o veřejném zdraví, což ale neprošlo. Podle místopředsedy Národní imunizační komise Romana Chlíbka bylo zřízení tohoto fondu odborníky doporučováno již dávno. Zatím však není úplně jasné, kdy a jak bude fungovat.

 

„V této době probíhají intenzivní jednání na ministerstvu zdravotnictví. Odškodňovací fond by měl být začleněn do připravovaného zákona o zdravotnických službách, který půjde do parlamentu během pár měsíců,“ uvádí pro ZD šéf vakcinologické společnosti  ČLS JEP Roman Roman Prymula. Podle něho jednou z velmi diskutovaných otázek stále zůstává, zda v rámci tohoto fondu vznikne komise, kam se bude o odškodnění žádat a která se bude jednotlivými případy zabývat a určovat pak míru odškodnění, nebo žádost o odškodnění bude probíhat jako občansko-právní spor, tedy prostřednictvím soudu.

Podle svého vyjádření ministerstvo zdravotnictví považuje za důležité, aby lidé, kteří se potýkají se závažnými následky po očkování, měli nárok na odškodnění. Přičemž podle lékařů je ročně vážně trvale poškozeno pět dětí a desítky jich trpí problémy přechodnými. Zatímco Národní imunizační komise navrhovala vytvoření fondu již v roce 2011, letos potřebu tohoto fondu potvrdil i ústavní soud. Podle dosavadních informací by fond měl spravovat několik desítek milionů korun a naplňován by měl být ze státní pokladny, ale i od farmaceutických firem jako výrobců vakcín, které za rizika nesou určitou zodpovědnost.

„Myšlenka fondu je určitě dobrá. Je to v první fázi a výrobci zatím osloveni nebyli. Zřizovatelem fondu je stát a ten bude i kontrolovat jeho fungování. V Evropě fungují různé modely a podoby fondů a dnes je těžké říci, jakým směrem se ČŔ bude ubírat,“ vyjádřil se pro ZD výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček.

Podle poslance Ludovíta Hovorky (KDU-ČSL) je vedle zřízení odškodňovacího fondu třeba vyřešit i důvěru veřejnosti o očkování a zjednodušit systém hlášení nežádoucích účinků vakcín.

-zk-