Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu, v níž rodina dítěte zemřelého v královéhradecké nemocnici žádala po zařízení tři miliony korun. Foto: Flickr

Hradecká nemocnice nemusí platit tři miliony za smrt dítěte

Fakultní nemocnice v Hradci Králové nemusí platit za smrt jednadvacetiměsíční holčičky, která v nemocnici zemřela v roce 2008. Krajský soud v Hradci Králové včera zamítl žalobu, v níž rodina dítěte po nemocnici žádala tři miliony korun. Rodina zemřelé tvrdí, že nemocnice podávala dítěti nadměrné dávky tekutin a zbytečně vysoké dávky sodíku.

 

Rozsudek není pravomocný. Právní zástupce rodiny Mario Švehelka po vynesení rozsudku novinářům řekl, že žalobci podají odvolání k pražskému vrchnímu soudu. Zejména zpochybnil závěry znalců, jimiž soud zdůvodnil rozhodnutí ve prospěch nemocnice.

Podle soudce Jana Fifky byl postup nemocnice v souladu s předpisy a nemocnice se protiprávního jednání nedopustila. Oba znalecké posudky podle soudu potvrdily to, že nemocnice postupovala správně. Námitky žaloby vůči práci znalců a jejich údajné podjatosti soud odmítl.

Žaloba se závěry soudu nesouhlasí. „Například první znalecký posudek vypracovával znalec, který je bezprostředním podřízeným lékaře, který podával dávky natria a vody,“ uvedl Švehelka. Znalci podle něj prý neměli pro své závěry patřičné podklady a vůbec například nevěděli, kolik bylo dítěti podáno vody a kolik vážilo. Žaloba tvrdí, že během necelých 18 hodin holčička přibrala tři kilogramy na 11,5 kilogramu uvedených v pitevní zprávě. Znalci k tomu uvedli, že takové zvýšení váhy není možné. Soud to vysvětlil nedbalostí při vážení při pitvě.

Holčička byla převezena do hradecké fakultní nemocnice ve vážném stavu v únoru 2008 ze svitavské nemocnice. Lékaři jí podávali roztoky se sodíkem, které se používají při léčbě acidózy. Dítě přesto zemřelo.

Znalci v postupu hradecké nemocnice neshledali pochybení. U dítěte šlo podle znalce o poruchu energetického metabolismu, který způsobila dodatečně zjištěná mitochondriální porucha. Znalec však u soudu nemocnici vytkl, že nebyla dostatečně vedena zdravotnická dokumentace. Připustil také, že lékaři měli častěji sledovat hodnoty sodíku.

-čtk-