Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a ve svých odděleních má 650 lůžek. Foto: ZHK HK

Kraj schválil zadání tendru na nemocnici Náchod za 1,2 miliardy korun

Rada Královéhradeckého kraje včera na mimořádném zasedání schválila vyhlášení výběrového řízení a zadávací dokumentace na modernizaci a dostavbu Oblastní nemocnice Náchod. Nejvyšší přípustná nabídková cena do soutěže bude téměř 1,2 miliardy korun bez DPH. Tendr by měl trvat do ledna příštího roku. Na konci ledna či začátkem února mohla být podepsána smlouva s vítězem, uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

 

Stavbaři v areálu nemocnice vybudují dva nové pavilony. V jednom bude například lůžková část chirurgie, ortopedie či gynekologické ambulance. Ve druhém rentgen, operační sály, ARO a chirurgická jednotka intenzivní péče, porodnice či dětské oddělení. „Tyto pavilony budou tvořit středobod areálu, nové srdce nemocnice,“ uvedl radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). Stavět se bude za provozu nemocnice a práce by měly trvat dva roky, dalšího půl roku potom zabere zkušební provoz.

Základní hodnoticím kritériem soutěže bude cena, přičemž maximální přípustná hodnota zakázky je stanovena na 1,192 miliardy korun bez DPH. „V zadání bude kladen velký důraz na kvalifikaci dodavatele,“ uvedl kraj. Na stavbu kraj použije vlastní peníze a část uhradí z úvěru.

Aby kraj u zakázky předešel riziku podhodnocení nabídky ze strany uchazečů, nechá si zpracovat od České komory stavebních ekonomů odborný posudek s odhadem ceny, který může při vyhodnocení výběrového řízení použít.

Proti původním plánům nabral projekt přestavby nemocnice značné zpoždění. Kraj chtěl rekonstrukci nemocnice zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj předloni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Další zdržení v řádu měsíců přinesly potíže s tendrem na zadání zakázky na projektovou dokumentaci.

Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a ve svých odděleních má 650 lůžek.

Další nemocnice má kraj v Jičíně, Trutnově a ve Dvoře Králové nad Labem. I u nich v budoucnu počítá s rozsáhlými investicemi.

-čtk-