"Zázračné" podvodné prostředky zahrnují celou škálu produktů a "léčebných postupů" slibujících vyléčení řady chorob od nachlazení či artritidy po rakovinu a AIDS. Tyto prostředky obvykle nabízejí rychlé a snadné vyléčení i těch nejzávažnějších zdravotních problémů. V nejlepším případě ale mají nulový efekt. Foto: koláž ZD

Prodejci často nelegálních a padělaných přípravků na internetu slibují zázraky. Lidé jim stále věří

Po užití doplňku stravy neprošel dopingovou kontrolou. Výrobek deklaroval vysoké množství vitaminu, ale neobsahoval žádný. Nechtěl chemii a ta jej málem zabila. To je jen několik zkušeností lidí, kteří naletěli na lákavé nabídky prodejců léčivých produktů na internetu. Odborníci však varují: stále častěji jde o ilegální produkty. Navíc nakupovat preparáty, které nejsou předepsány nebo doporučeny profesionálními zdravotnickými pracovníky, vesměs znamená zbytečně utracené peníze, ztrátu naděje a můžete to být i život ohrožující. Problém s padělanými produkty je přitom ještě větší v zemích, kde se dají léky koupit v supermarketu – tedy např. ve Velké Británii.

 

Pašování nelegálních léků má celosvětově rostoucí tendenci. V Česku se oproti roku 2013 počet odhalených případů nelegálního dovozu anabolických steroidů zvýšil v roce 2014 až 2,5 krát. Právě přípravky na růst a zesílení svalů jsou hned po preparátech na hubnutí a zlepšení potence oblíbeným sortimentem internetových obchodů.

Na pozoru by vedle pacientů měli být také lékárníci, přes něž část internetových produktů proudí do „kamenných“ lékáren. Právě skutečnost, že si klient koupí léčivý přípravek v „kamenné“ lékárně může snížit jeho ostražitost a podpořit důvěru v produkt. Někdy však mylně, i tam se mohou dostat nelegální a tudíž i škodlivé produkty. Na internetových stránkách však mohou v Česku prodej volně prodejných léků provádět za splnění zákonem stanovených podmínek jen schválené lékárny.

„Podle nové směrnice platící od 1. července musí být lékárny, které mají povolený zásilkový prodej volně prodejných léčiv, označeny speciálním logem. Už nyní má každý v ČR možnost si na stránkách SÚKL najít seznam lékáren, které mají oprávnění prodávat léky přes internet. Tyto lékárny jsou zavázány dodržovat určitá pravidla, při jejichž porušení jim může být odebrána licence,“ říká pro ZD prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Podle něho samotný vývoj prodeje volně prodejných léčivých přípravků a jejich objednávání přes internet do budoucna neporoste. „Máme dostatečnou síť lékáren a většina lidí upřednostňuje nákup tam. Ani nabízené slevy nebo to, že od určité výše objednávky se například neplatí dopravné, kdy si každý soudný člověk propočítá výhodnost nákupu, více kupujících nenaláká,“ domnívá se farmaceut.

Schválená „kamenná“ lékárna může svoji činnost rozšířit o tzv. zásilkový výdej, tedy nabídku prodeje léků přes internetové stránky. Tímto způsobem je však možné nabízet pouze registrované léky, jejichž výdej není vázán na recept. Toto by mělo zabránit průniku padělků a nelegálních přípravků na český trh. Každý, kdo nakupuje léky přes internet, by měl vždy dodržovat základní pravidla. Těmi je, že lék je schválený (registrovaný) v České republice je volně prodejný (jeho výdej není podmíněn předložením receptu) a nabízí jej schválená lékárna (od 1. 7. 2015 lékárna s logem).

Nicméně v Evropě, kde lze volně prodejné léky koupit i v supermarketech, drogeriích a v řadě jiných obchodů, je tento problém ještě rozsáhlejší. I tam se již počítá s tím, že budou muset být vyhrazení prodejci. Evropská farmaceutická asociace požaduje jednodušší formu prezentace internetového prodeje. Kdo by si prý neustále zjišťoval u státní autority, zda daná lékárna či určitý prodejce volně prodejného léčiva mají povolení? Do budoucna tak mají být místa, kde bude povolen prodej volně prodejných léků přes internet, jednotně označena.

Nelegální weby v Česku

I v Česku existují weby, které se chovají nelegálně, tedy takové, které nabízejí přes internet nákup léků na předpis. „Průběžně jsme dávali na SÚKL vícero podnětů, kdykoli jsme byli upozorněni nebo sami narazili na webové stránky – většinou ze zahraničí, ale v českém jazyce, které nabízejí léky na předpis, což je u nás zakázáno. Setkáváme se ale i s dalším problémem. Jde třeba o případ, kdy žena při umělém oplodnění dostane na recept více balení léku, lék si koupí, ale nevyhovuje jí a tudíž je lékařem vysazen. Ona se pak snaží tyto léky prodat přes internet. To je u nás samozřejmě nelegální,“ přibližuje jednu z nezákonných praktik Lubomír Chudoba a tím, že nelegální prodej léků přes internet přetrvává a často se za ním mohou schovávat nejen nelegální prodejci, ale i padělatelé.

„Kromě nelegálních přípravků se celníci setkávají také s pašováním padělků léčivých přípravků na posílení mužské potence s účinnými látkami sildenafil a tadalafil. Tyto přípravky většinou obsahují jiné než deklarované množství účinné látky. V lepším případě se jejich užívání míjí účinkem. V horším případě může způsobit závažné zdravotní komplikace. Mezi ty patří kardiovaskulární příhody včetně infarktu myokardu, náhlá srdeční smrt, komorové arytmie, krvácení do mozku (cévní mozkové příhody), přechodné ischemické ataky, vysoký a nízký krevní tlak, bolesti na hrudi, palpitace (bušení srdce), tachykardie (zrychlená srdeční činnost), poruchy zraku či ztráta sluchu,“ uvádí webový server www.nebezpecneleky.cz, který provozuje lékový ústav a obsahuje tak garantované informace. Ke koncovému spotřebiteli se tyto nelegální přípravky a padělky dostávají ve většině případů právě objednávkami přes internet. Kromě základních pravidel pro nákup léků a doplňků stravy na internetu se na uvedené adrese lze dočíst i o povinnostech lékáren provozujících internetový výdej, co dělat v případě podezření na nelegální nabídku léku či kam se obrátit v případě problému s doplňkem stravy.

Nákupem on-line medikamentů pacienti zbytečně riskují

„Zázračné“ podvodné prostředky zahrnují celou škálu produktů a „léčebných postupů“ slibujících vyléčení řady chorob od nachlazení či artritidy po rakovinu a AIDS. Tyto prostředky obvykle nabízejí rychlé a snadné vyléčení i těch nejzávažnějších zdravotních problémů.

„Každoročně stovky tisíc zákazníků naletí na nabídky různých webových stránek a utrácejí obrovské peníze za preparáty slibující od okamžitého zhubnutí až například po vyřešení problému impotence,“ varuje na svých webových stránkách britská NHS (Národní zdravotní služba).

Některé webové stránky nabízejí léky nebo léčebné postupy provázené svědectvím, jak skvěle jejich produkty fungují. To však vůbec neznamená, že prošly patřičnými testy či že byly vůbec testovány. Nemusí tedy fungovat a dokonce mohou být velmi nebezpečné. Jiné stránky doporučují a prodávají léky, které mohou být známé nebo které mohly být lékařem předepsány v minulosti. Přesto tyto léky nemusejí být pravé. Může se jednat o přípravky, které neobsahují přesně tytéž ingredience. Podle lékařů je třeba počítat s tím, že koupíte nejspíš padělek, který nebude fungovat.

„Užíváte-li léky, které by měly být předepsány vaším lékaře, bez toho, aniž to konzultujete, vystavujete se riziku, že lék pro vás není vhodný ani bezpečný. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, na něž pravidelně užíváte určité léky, nevysazujte léky ve jménu jiných zázračných medikamentů, které objevíte na internetu. Ty mohou vašemu zdraví ještě přihoršit,“ varují britští odborníci.

Falešné léky ve Velké Británii

Léky a léčivé prostředky jsou ve Velké Británii regulovány výkonným orgánem ministerstva zdravotnictví MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency), kam se mohou lidé obrátit se svými pochybnostmi či dotazy. V této instituci funguje například i poradní sbor pro registraci homeopatických přípravků nebo poradní výbor pro bylinné léky.

„Je třeba si uvědomit, že při nákupu léků přes internet nemůže být garantováno dosažení standardů týkajících se zejména bezpečnosti a efektivity. Kupujete-li produkty on-line, zkontrolujte si webovou adresu,“ radí MHRA, podle níž je až u 90 procent takto prodaných léků adresa falešná. Podle odborníků je velmi nepravděpodobné, že se falešné léky vyrábějí v Británii, vesměs jde o produkty pocházející z Asie, zejména ze zemí Dálného východu. MHRA zároveň varuje, že tyto léky mohou obsahovat nebezpečné ingredience podobné například krysímu jedu, který je připravován do barev na silnice. Navíc jsou často vyráběny lidmi bez patřičné kvalifikace a v nehygienických podmínkách.

Obdobně jako v Česku se i na britských webových stránkách nejčastěji pacienti setkají s falešnými léčivy v oblasti erekční dysfunkce a přípravky na hubnutí. V širokém sortimentu ale nechybí ani léky na nemoci srdce, na rakovinu, různé psychotické prostředky, antidepresiva či preparáty na snížení hladiny cholesterolu.

Jak odhalit nejběžnější lékové podfuky

Léčivé produkty po internetu dnes nabízejí tisíce webových stánek. Podle odborníků si je třeba dávat pozor zejména na stránky:

  • Nabízející novou zázračnou kůru. Ve skutečnosti jejich produkty pravděpodobně nejsou testovány nebo není žádný důkaz, že fungují.
  • Snažící se získat nové klienty doporučením předchozích zákazníků. Ta ovšem ve většině případů nejsou pravdivá.
  • Tvrdící, že léčba je bez rizika a s garancí vrácení peněz. Když se pacienti pokusí dostat své peníze zpět, podvodníci obvykle zmizí.
  • Obsahující doporučení lékařů nebo jiných zdravotnických profesionálů, kteří potvrzují úspěšnost přípravku. Při podrobnějším prozkoumání se obvykle zjistí, že tito lékaři nepatří do žádné renomované instituce či známější klinické praxe a že údajná účinnost léku nemá žádnou evidenci, nebyla tedy publikována či zmíněna v žádném odborném časopise.
  • Výsledky jsou až moc dobré na to, aby to mohla být pravda…

Léky by se k pacientovi měly dostávat správnou cestou, tedy prostřednictvím porady s profesionály – ať už s lékaři či lékárníky. Navíc každý lék, který byl předepsán nebo zakoupen v lékárně bez předpisu, je prodáván s příbalovým letákem. Ten obsahuje všechny důležité informace, které by si pacient měl vždy přečíst.

Škoda na zdraví i v peněžence

Zvláště široký sortiment na internetu zabírají doplňky stravy. Nejde o léky, ale potraviny, které by měly doplňovat běžnou stravu člověka. Neprochází žádným schvalovacím procesem, výrobce či dovozce má pouze informační povinnost vůči ministerstvu zdravotnictví, u těchto přípravků zároveň neexistuje žádná povinnost na ověřování jejich účinnosti.

Samostatnou kategorii pak tvoří nabídky různých „přírodních“ či „zázračných“ přípravků, které často nejsou jako doplňky stravy označené a nezřídka o sobě tvrdí, že jsou schopny zlikvidovat nádorové bujení v těle člověka. Před takovými výrobky varuje i lékový ústav. Doplňky stravy ani podobné přípravky totiž ze zákona nesmí deklarovat žádné léčebné ani preventivní účinky. Zvláštní varování je na místě v případech, kdy vážně nemocný pacient vysadí lékařem doporučenou léčbu a spoléhá výhradně na doplňky stravy či obdobné přípravky, které nejsou schválenými léky. To může být velmi nebezpečné až fatální.

Zatímco léky lze až na několik výjimek prodávat pouze v lékárně, doplňky stravy je možné zakoupit téměř všude. „Tyto přípravky je zaprvé možno neomezeně inzerovat – a reklama udělá své. Zadruhé je může prodávat kdokoli. Pro běžného občana tak bude velmi obtížné vědět, co a kde koupit. Není doplněk stravy jako doplněk stravy. Například u doplňků, jejichž výrobce vyrábí i léky, je pro mě téměř jistota toho, že i doplňky vyrábí podle správné výrobní praxe, že má certifikované suroviny a tak dále,“ radí s výběrem prezident České lékárnické komory s tím, že doplňky stravy jsou často velmi drahé a soudní lidé si raději nechají poradit. Pro ty, kteří chtějí nakupovat přes internet, doporučuje zvolit aspoň osvědčenou značku.

Produkty na webových stránkách jsou často doporučovány lidmi bez lékařské kvalifikace, kteří přicházejí s řadou výmluv, proč jejich přípravek není podporován odborníky. Podle lékařů ale mohou být tyto zázračné prostředky obzvláště zákeřné, obvykle zvýší zdravotní i emoční stres, jsou drahé a mohou být škodlivé, pokud tvrdí, že není třeba odborné konzultace. Prodejci zneužívají lidskou naději po zlepšení zdraví a nakonec způsobují mnohem více škody pro lidi, kteří již tak mají dost problémů.

Určitým varovným signálem, kdy by každý měl zbystřit pozornost, je například tvrzení, že léčba je efektivní proti velmi širokému spektru zdravotních obtíží, či když je „zázračná kůra“ doporučená poté, co je vyplněn dotazník – často také přes internet, nebo je produkt prodáván nekonvenčním způsobem, nejčastěji přes internet, poštovní nabídky nebo televizní reklamy. „Nikdy nezveřejňujte svá osobní data, není-li to nezbytně nutné, a když, tak pouze tam, kde chcete a komu věříte,“ varuje MHRA.

Nejčastější podfuky:

  • Hubnutí – podvodná tvrzení nutící lidi k nákupu zázračných pilulek, krémů, dietních rad nebo hubnoucích přístrojů.
  • Podvodné internetové lékárny – on-line prodej léků za velmi levné ceny bez receptu. Mohou způsobit zdravotní i finanční problémy.
  • Spamy (junk maily) nabídky prostřednictvím emailů, SMS nebo MMS často nabízející produkty nejprve zdarma nebo za velmi nízké ceny, odpovědí na tyto nabídky ale může způsobit problémy vašemu počítači či bankovnímu kontu.
  • Psychické a jasnovidecké scamy.

„Nemocný člověk se chytá každého stébla, když je dobře udělaná reklama, produkt zaboduje, ale každý by měl používat vlastní rozum, případně se zeptat lékárníka, v kterého má důvěru. Je dobře, že se lidé zajímají o své zdraví, ale mnohem důležitější je dobrá životospráva a pohyb než nějaké doplňky stravy,“ uzavírá Lubomír Chudoba.

Zdenka Kolářová